Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Orimligt att nyanländas hälsokontroller är frivilliga

Bara drygt hälften av de asylsökande genomgår i dag en hälsoundersökning. Obligatoriska hälsokontroller är angeläget - inte minst för de flyktingar som riskeras att smittas. EU står mitt i en flyktingvåg och måste brådskande få en lagstiftning på plats som omfattar alla 28 medlemsländerna.

Publicerad: 10 november 2015, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsoarbeteVaccinationerFlyktingmottagandeAsylsökande

Under rubriken ”Akuta åtgärder för hälso- och sjukvården” betonar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) på sin hemsida, den 3 november, att alla nyanlända flyktingar ska få en hälsoundersökning.

I dag är det bara drygt hälften som genomgår en sådan. SKL vill därför att Migrationsverket underrättar landstingen om nyanlända och lämnar ut deras eventuella mobiltelefonnummer.

Det räcker inte, anser Landstinget i Värmland som kräver att hälsokontrollerna blir obligatoriska.

Enligt lag är landstingen skyldiga att erbjuda en hälsoundersökning så snart som möjligt efter ankomsten, men asylsökande har rätt att tacka nej.

Den senaste tiden har det anlänt runt 100 flyktingar till Värmland per dygn. Många har varit på flykt länge och behöver sjukvård och åtskilliga saknar grundvaccinationer.

Obligatoriska kontroller behövs, menar Landstinget i Värmland, för att snabbt ge vård till diabetiker och gravida men också för att upptäcka fall av smittsamma sjukdomar som mässling och tuberkulos.

Den 28 oktober presenterade WHO sin årliga globala rapport om tuberkulos.

Det är ingen munter läsning. Sammanlagt dog 1,5 miljoner människor i sjukdomen förra året trots att stora framsteg gjorts när det gäller behandling.

Spridningen av antibiotikaresistenta varianter av tbc är det som oroar FN-organet mest. Fram till mitten av 1900-talet var tbc en folksjukdom även i Sverige.

Under första halvåret 2015 har 392 fall av tbc rapporterats i riket, av dessa är hela 89 procent födda utomlands. Om man ser tio år tillbaka i tiden så har tbc ökat med 50 procent i Sverige.

I USA är obligatoriska hälsoundersökningar en del av asylprocessen, sjukdomar som tbc, hiv och syfilis screenas. Även undersökning av den psykiska hälsan görs.

EU står mitt i en flyktingvåg och måste brådskande få liknande lagstiftning på plats som omfattar alla 28 medlemsländerna. Obligatoriska hälsokontroller är angeläget inte minst för de flyktingar som riskeras att smittas.

Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, arbetar med frågan. Inget hindrar Sverige från att gå före. Det är fullständigt orimligt att hälsoundersökningen är frivillig med tanke på den alarmerande trångboddheten bland nyanlända, vilket framkommer i Boverkets färska rapport om boendesituationen.

Tbc är en luftburen smitta och sprids bland människor som lever nära varandra under en stor del av dygnet. Folkhälsomyndigheten konstaterar om tbc ”… vi vet från tidigare år att smitta på till exempel flyktingförläggning under den första tiden i Sverige har skett.”

Tbc är särskilt farligt för små barn och personer med nedsatt immunförsvar.

Även om Sverige snabbt bestämmer sig för att införa obligatoriska hälsokontroller kommer flaskhalsar uppstå eftersom vården redan är hårt ansträngd.

Det fattas läkare och sjuksköterskor och de går inte att trolla fram ur en hatt. Sverige bör därför vädja till EU-kommissionen om hjälp, EU-länder med betydligt mindre omfattande flyktingmottagande måste bistå med vårdpersonal.

Det ligger i hela unionens intresse att bekämpa smittspridning av farliga sjukdomar och värna folkhälsan. Sverige måste vakna upp ur naiviteten.

Det ligger i hela unionens intresse att bekämpa smittspridning av farliga sjukdomar och värna folkhälsan. Landstinget i Värmland visar vägen.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev