Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Ord kan spela en skrämmande stor roll

I USA får de som talat om valfusk nu stå till svars för att ha bidragit till kuppförsöket mot kongressen, och många har uttryckt sin ånger över att de gjorde så. Bli inte en som måste stå till svars. Använd inte ord som myntats av människor som inte vill Sverige och vårt demokratiska samhälle väl.

Publicerad: 15 januari 2021, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

USAMigrationspolitik

Vårdskuld, självkarantän och förnedringsrån är några av orden på nyordslistan 2020. De flesta ord vi började använda förra året står för något negativt. Spelar det någon större roll? Ord är trots allt bara ord. Händelserna i USA indikerar dock att ord kan spela en skrämmande stor roll.

Under brinnande pandemi har Trump och hans anhängare hävdat att höstens presidentval avgjordes genom valfusk och att valet är stulet. Så många människor har sagt samma ord så många gånger att det blivit till en sanning i en slags mentalt parallell värld mitt i den vanliga världen. Så allvarlig var den påhittade sanningen att kongressen efter ett brandtal från den avgående presidenten stormades med så brutalt våld att det bedöms som ett terroristbrott.

Det går att skratta bort händelserna genom att dela bilder på lustigt utklädda terrorister som tagit selfies där stämningen indikerar studentspex. Det går att som krönikören Ivar Arpi att avfärda terroristerna som ”killar i mjukisbyxor”. Det går också att med ord forma vår egen verklighet, i Sverige.

Här behöver vi exempelvis andrum. Det är ett annat ord för skrotad asylrätt, och ordet lanserades av statsminister Stefan Löfven. Andrum, vi kan tydligen inte andas här i Sverige. Andrum, som påminner en smula om ordet lebensraum myntat av en annan statsledare. Ett annat ord som trummats in från den politiska högerkanten är volym. Vi måste begränsa volymen. Här syftar ordet volym på människor som flyr undan krig, förföljelse och svält. Genom att säga volym undviker vi att se människorna. Vi mäter i stället människorna, men nu inte som förr med huvudomkrets och näsbredd utan volymen. Platser där volymer bor och lever, och andrum alltså saknas, kallas utanförskapsområden. Säg det hundra gånger till och det blir sant, där är de som är utanför oss.

När regeringen i höstas gjorde en överenskommelse om migrationspolitiken twittrade Jimmie Åkesson i versaler att ”det här betyder krig”. Japp, krig. Krig används också i formen inbördeskrig, ett sådant sägs råda i Sverige. Den som skulle sätta på sig syrgastuberna och ta sig till ett utanförskapsområde och prata med volymen om dess erfarenheter av krig skulle snart bli varse att det inte råder något som kan liknas varken vid krig eller inbördeskrig i Sverige.

Åter till USA. De som talat om valfusk får nu stå till svars för att ha bidragit till kuppförsöket mot kongressen, och många har uttryckt sin ånger över att de gjorde så. Bli inte en som måste stå till svars efter terrorattentat i Sverige. Använd inte ord som myntats av människor som inte vill Sverige och vårt demokratiska samhälle väl. Kalla saker för vad det är. En människa är en människa och den som tycker att det är tungt att andas kan med fördel delta i klimatkampen.

Jag önskar mig bättre nyord 2021. Låt oss använda regrettör för en person som offentligt ångrar sitt stöd till högerextrema företeelser och låt oss applådera regrettörerna. Och låt mig lansera ordet innovadör för konsulter som omorganiserar offentlig verksamhet för sjuttioelfte gången och därmed tar den sista musten ur den redan utarbetade personalen. Slutligen hoppas jag innerligt att vi snart ses på massor av PPP, post pandemi parties, den dagen vi äntligen får träffas, dansa och hångla igen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Ämnen i artikeln:

USAMigrationspolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev