Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nytt år med ännu högre ambitioner på DS

Runt om i landet försöker kommunala politiker och tjänste­män lösa en rad utmaningar och målkonflikter med pragmatism och professionalism. Dagens Samhälles ambition är att vi ska finnas nära och beskriva den verkligheten.

Publicerad: 12 januari 2017, 05:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RegionalpolitikSkatterVälfärdstjänster

Ett gammalt år betyder avslut och bokslut. Ett nytt år betyder planer och högre ambitioner. Naturligtvis innebär ett årsskifte att även vi på Dagens Samhälle diskuterar vilka frågor vi ska fokusera på under 2017 för att vara relevanta och ge er som läsare journalistik som hjälper och bidrar. Förtydligar och kanske förändrar.

Ibland i det lilla, ibland i det riktigt stora.

När vi ställde frågan till er läsare om vilka frågor ni trodde var den största utmaningen för beslutsfattare i kommuner och landsting och på den offentliga marknaden fick vi uppemot 2 300 svar. Bilden är entydig.

Sveriges beslutsfattare och politiker känner oro för hur vi ska klara av att leverera och utveckla välfärdstjänster som vård, skola och omsorg när befolkningen lever allt längre. Färre ska försörja fler, vilket leder till en överhängande risk för rejäla kommunala skattehöjningar inom ett antal år. Det vill säga om vi vill behålla den samhällsservice vi har vant oss vid.

Andra viktiga frågor är de ökande klyftorna mellan stad och land samt segregationen inom och konflikterna mellan kommuner. Och hur klara kompetensförsörjning och digitaliseringen av samhället? Hur skapa förutsättningar för en bra integration för alla våra nya svenskar?

För att nämna en bråkdel av alla de svar vi fick in. Samtidigt ser vi också att tendenserna till fakta­resistens ökar – att allt fler ”känner” snarare än letar reell kunskap baserad på fakta – samt att politiska ytterlig­heter vinner mark och får ökat stöd.

Vi ser dessutom att hatet och hoten mot politiker och beslutsfattare ökar. Vi måste bryta den trenden och skapa ett hållbart, kontinuerligt samtal som bygger på ett inkluderande samhälle.

Och på tal om att bygga – redan i dag bygger privata vårdbolag vart fjärde äldreboende i Sverige. Det är en trend som ökar då många kommuner saknar resurser att bygga i egen regi.

Dessutom är finansieringen av de 710 000 bostäder som Boverket spår behöver byggas fram till 2025 långt ifrån löst. Och biltrafiken ska minska och det kollektiva resandet öka. Hur ska det gå till?

Allt detta är bara några av de utmaningar vi under 2017 kommer att belysa och beskriva så nyanserat och insiktsfullt som det bara går. För runt om i landet försöker kommunala politiker och tjänste­män lösa dessa och en rad andra målkonflikter med pragmatism och professionalism.

Vår ambition är att vi ska fortsätta finnas nära och beskriva den verkligheten. 2016 var på många sätt prövande med fortsatt stora flyktingströmmar samt folkomröstningar och politiska val som för alltid förändrar världspolitiken och ger konsekvenser för Sverige.

Och det finns inga tecken på att 2017 kommer att bli mindre utmanande. Därför fortsätter vi att satsa på kvalitativ journa­listik som både ger avtryck i debatten och belyser de stora samhällsfrågorna.

Har du frågor eller tips på vad vi ska skriva om, hör gärna av dig! 

Olov Carlsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News