Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nya Sverige måste hålla ihop även utanför fotbollen

Ansvaret för att välkomna flyktingar till Sverige är en uppgift för hela landet tillsammans, inte bara några längst ner. Rika M-kommuner måste börja ta sitt ansvar. Och flyktingmottagandet bör förstatligas. Går det i fotbollen är det möjligt i samhället också.

Publicerad: 6 juli 2015, 12:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingpolitikEnsamkommande

I tisdags natt steg segervrålet mellan husen i den medeltida staden Visby där jag befann mig i sällskap med några vänner och kollade på U21-EM-finalen i fotboll. Miljoner människor över hela landet hojtade, skrek och segerdansade när den avslutande straffen räddades av målvakten Patrik Carlgren.

”Det Nya Sverige”, tänkte jag när John Guidetti, Isaac Kiese Thelin, Alexander Milosevic och de andra svenska guldhjältarna vände spelet och vann mot Portugal i straffläggningen.

Det är svårt att inte göra en politisk tolkning av den kollektiva glädjen i allt som detta svenska landslag representerar. Det Nya Sverige är inte nytt, det är som alltid ett Sverige format av de människor som bor här nu, där det inte spelar någon roll var du eller dina föräldrar kommer ifrån så länge du deltar, och tillåts vara en del av laget.

Vi kan som vi gjort i Sverige och i detta landslag, samarbeta, få det att fungera, prestera stolta resultat och känna stark gemenskap. Går det i fotbollen är det möjligt i samhället också.

Men samtidigt som miljontals människor i vårt land skrek ut sin glädje vid finalsegern är det andra strömningar som bubblar under ytan.

Vad är det som gör att Sverigedemokraterna i de senaste mätningarna ökar så starkt, att de är uppe på 16,6 i Dagens Samhälles Polls of polls?

Samtidigt som vi jublar åt vårt Nya Svenska landslag är det som att ett kallras rullar längs ryggraden på hundratusentals människor. Vad är det? Vad är roten?

En del av svaret tror jag fångats av Karin Pettersson och Magnus Wennman i Aftonbladets viktiga granskning ”Sverige och flyktingarna” som publicerats de senaste veckorna. Reportageteamet besöker bland annat Norberg i Västmanland. I skogar som brann i fjol håller nu en ny verklighet på att växa fram. Åsa Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd i röda Norberg berättar engagerat hur kommunen med 5 000 invånare just nu huserar 500 flyktingar.

Det är ett optimistiskt kommunalråd som uttalar sig, men samtidigt förbannat. Kommunen växer, flyktingarna är en enorm möjlighet för bygden. Precis som tankesmedjan Arena visade i en rapport i veckan har invandringen gjort oss 900 miljarder rikare sedan 50-talet än om de inte kommit.

I år förväntas mellan 80-100 000 människor komma som flyktingar till vårt land. Många kommer hamna på orter som Norberg, där viljan att ta emot är stor, men där ett dåligt fungerande mottagande skapar slitningar i de sociala banden.

Hösten 2014 blev det oroligt i Norberg. I skolstarten fanns plötsligt 36 nya barn som skulle rymmas i en verksamhet som redan var överfull.

Kommunen hade ingen aning om att de skulle komma. Hade ingen chans att förbereda sig. Samtidigt fungerade ett par asylboenden dåligt. Snacket började gå på byn. Stämningen hårdnade snabbt.

”Vi kan lösa nästan allt”, säger ks-ordföranden Åsa Eriksson, ”bara vi får veta det i förväg”.

Vi har plats med människor i vårt land, vi behöver dem för att utvecklas som nation men då måste staten ta sitt ansvar fullt ut. Rejäla resurser måste ut så att inte flyktinginvandringen leder till försämrad välfärd.

Då kan det inte heller vara som i dag att mottagandet överlämnas på giriga flyktingbaroner som skor sig på att hyra ut undermåliga bostäder till Migrationsverket, samtidigt som kommunerna ställs inför omöjliga situationer.

Rika moderatkommuner måste också börja ta sitt ansvar och ta emot flyktingar.

Flyktingmottagandet bör förstatligas och Migrationsverket få ansvar för hela introduktionen, språkinlärning och barnens skolsituation, inte minst de krav som ställs på småkommuner att tillhandahålla hemspråkslärare.

Ansvaret att välkomnas till Sverige är en uppgift för hela landet tillsammans, inte bara några längst ner.

Rika moderatkommuner måste också börja ta sitt ansvar och ta emot flyktingar.

Daniel Suhonen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev