Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nu kan hiv utrotas – men tycker Sverige att det är värt priset?

Nu är det som vi drömde om på åttiotalet möjligt - vi kan utrota hiv. Men om den nya förebyggande medicinen PreP ska subventioneras i Sverige är fortfarande ett frågetecken.

Publicerad: 28 september 2017, 03:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelFörebyggande insatserLäkemedelsförmåner

På åttiotalet var världen lamslagen av aids-skräck och ett botemedel var högsta önskan. Men hiv utvecklades från en dödsdom till att i behandlat skick bli kronisk, men inte dödlig. Därför blir det inga världsrubriker när man nu har utvecklat den förebyggande medicinen Truvada, kallad PreP, som effektivt förhindrar spridning av hiv både sex- och drogvägen. Botemedlet mot aids kanske inte ser ut som den underkur vi fantiserade om, men om de grupper som riskerar att få hiv tar PreP, och de som har insjuknat får rätt bromsmediciner, så kommer hiv/aids äntligen att utrotas.

I höst väntas EU-kommissionen godkänna preparatet, och i Norge har man redan valt att subventionera. Frågan är hur man ska göra i Sverige, för här subventioneras inte läkemedel i förebyggande syfte. En månads behandling kostar 6 000 kronor, vilket är mycket pengar. Å andra sidan är det betydligt dyrare att medicinera en person med hiv, så att vänta tills någon insjuknar är ingen smart affär.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avgör om PreP ska subventioneras. Redan i dag kan det skrivas ut inom läkemedelsförmånen men ingen landstingsövergripande rekommendation finns. TLV har heller inte fått in någon sådan önskan från NT-rådet, landstingens gemensamma organ för rekommendationer och förhållningssätt till nya läkemedel och läkemedelsbehandlingar.

Stefan Back, ordförande för NT-rådet, menar att man förr har resonerat att medel för att inte få en sjukdom inte ingår i samhällets ansvar. Nu måste frågan utredas och skyddsgraden ställas mot den hos kondom.

Infektionsläkare Lars Moberg har arbetat med hiv sedan tidigt 1980-tal och menar att det alltid har funnits inslag av moralism i synen på förebyggande åtgärder.

"Vi vet att många inte använder kondom, av olika skäl. Det kan man ha synpunkter på, eller så utgår man från hur det ser ut och agerar utifrån det", säger han.

Lars Moberg anser att Sverige bör ta tydlig ställning och subventionera PreP. Han gör jämförelser med sprututbyten och metadonprogram som anklagats för att sända dubbla budskap. Men om läkemedel verkligen ska bli använda på rätt sätt måste samhället ta på sig ansvaret.

Ibland kallas Sverige för moralisk stormakt, både på skämt och på allvar. Snarare kanske landet bör kallas dubbelmoraliskt, eller moralistiskt. Pryda pojkar och flickor ska gymnastisera, bada och duscha ihop utan att ett bryn lyfts. Kön är en social konstruktion - utom när en förpubertal ungdom säger sig vara född i fel, för då är kön plötsligt medfött och får inte ifrågasättas. Abortlagen är helig, det är kvinnans val och ingen ska lägga sig i hennes anledning – men vill hon göra abort på grund av barnets kön blir det upprörd stämning. Att vara tidigt sexuellt aktiv uppmuntras men önskar två unga tonåringar gifta sig är det absolut förbjudet. Promiskuitet är sunt, utom för dem som drabbas av hiv.

Politiker bör alltid jobba med hur det är, aldrig med hur det borde vara. Och det är i alla lägen bättre att inte ha hiv än att ha hiv.

Subventionera PreP!

Anna Ekelund Nachman, journalist, liberal debattör & begravningsentreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev