Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nu jämförs äldrevården med GULAG-arkipelagen

Mats Edman uppmanar kommunpolitikerna att ta fajten med de journalistiska skräckskildrarna och stå upp för välfärden och personalens heder. De värsta nidbilderna trycks ofta i Aftonbladet, som under de tre senaste åren förvandlats från skön jycke utan koppel till en populistisk loppcirkus.

Publicerad: 30 januari 2014, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


KRÖNIKA. I förra veckan var jag på SKL-konferens. Svenskt Kvalitetsindex berättade vad folket tycker om välfärden. Förskolan och de sedan länge privatiserade tandläkarna får betyg i världsklass. Överlag får skola, vård, omsorg och kommunal service höga poäng i ”nöjdhet”. Trots att det självfallet finns brister och problem att ta tag i.

Man kan sammanfatta resultaten i Svenskt Kvalitetsindex med ”på vårt dagis (skola, vårdcentral osv) fungerar det bra, men på alla andra ställen är det uruselt”. När människors egna erfarenheter jämförs med välfärdens ”image” ser man vilken skada medier och populistiska debattörer orsakat.

Denna diskrepans mellan egen erfarenhet och image uppstår av alarmistisk rapportering. Att debatt och verklighet befinner sig på två olika planeter bevisades slutligt i Aftonbladet den 24/1. På fullt allvar jämförde LO-debattören Daniel Suhonen kommunalt upphandlad men privat driven äldreomsorg med Josef Stalins slavläger i Sibirien. Ja, ni läste rätt.

Dessa realsocialismens fängelser – som Aleksandr Solzjenitsyn avslöjade för världen genom En dag i Ivan Denisovitjs liv och GULAG-arkipelagen – kopplas ihop med de äldreboenden som Vardaga, Attendo, Aleris och seriösa vårdbolag driver på uppdrag av svenska S- och M-kommuner. ”En svensk Vanvårdsarkipelag”, enligt suhonisternas store ledare Ordförande Daniel.

De värsta nidbilderna trycks ofta i Aftonbladet, som under de tre senaste åren förvandlats från skön jycke utan koppel till en populistisk loppcirkus.  På sistone har tidningen frossat i artiklar på temat ”ÄldreVanvården”. Stalinisten Sven Wollter får spela ”expert” och förklarar att vi nästan har det som på ”1800-talet” och att allt är ”vinsternas fel”.

Detta trots att AB gått igenom 271 Lex Sarah och hämtar exemplen på ”vanvård” från kommunal äldreomsorg (som utgör 85 procent av all drift). Journalistiken i Aftonbladet är så korrupt att Lena Mellin, tidningens seriösa alibi, flera gånger fått författa krönikor som rättat kollegornas propaganda.

SKL och kommunerna har hittills inte tagit tillräckligt med ansvar för att göra debatten värdig. Har ni köpt in ”vanvårdsarkipelager”, där giriga riskkapitalister under koncentrationslägerliknande förhållanden plågar 93-åringar till döds? Ja eller nej?

Att ta fajten mot skräckskildrarna är att försvara välfärden, medborgarnas förtroende och inte minst personalens heder. Absolut ingen seriös politiker kan tjäna på suhonisternas svartmålning av kommunala beslut som fattats i demokratisk ordning. Nu har ni hukat sedan 2011. Räta på ryggen och bit ifrån!

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev