Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Nu börjar Jockes nya liv i gammelmedia

Genom boken Monster – skriven av Youtube-stjärnan Jocke – får skötsamma tanter av min sort en inblick i en värstings skrämmande värld. Om författaren blir en påverkare även utanför sociala medier är boken ett remarkabelt trendbrott.

Publicerad: 19 oktober 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Medier

Ibland representerar ett fotografi en epok. På omslaget till Dagens Nyheter Lördag (7/10) har Nicklas Thegerström fotograferat ”Jocke & Jonna”. Vi som tidigare inte hört namnen på Sveriges mest populära stjärnor på Youtube kan nu bilda oss genom att läsa intervjuer med dem.

Paret intar på bilden samma position som Yoko Ono och John Lennon på Annie Leibovitz omslag till Rolling Stones 1980. Kvinnan är påklädd, mannen naken. Jocke omfamnar Jonna med tatuerade armar som gör många vuxna förskräckta, vi ser den nya tidens människor.

Den som vill fördjupa sig i hur struliga barn och kriminella tonåringar har det kan gå vidare till Joakim Lundells självbiografi Monster. Han berättar för Leif Eriksson och Martin Svensson, som skickligt fogat samman en läsupplevelse på gränsen till det uthärdliga.

Barn under 12 har varit parets publik på sociala medier, men boken är inget för barn, det framhåller Joakim Lundell. Den ger ökad insikt om de svåraste pojkarnas villkor. Skulle skötsamma tanter av min sort annars skymta något av denna värld vänder vi oss snabbt bort. Partykryssningarnas vardag vill vi inte veta något om.

Som barn till en missbrukare föds Joakim Lundell bokstavligen in i en skräckfilm: hans mamma älskar sådana och ser dem med barnen. Hemma blir det sonen som är monstret. Den historien får han läsa när han av misstag får ut sina journaler från socialtjänsten, han som bara ville få klarhet i hur det stod till med hans socialbidrag. Pappren omfattar hela hans livshistoria, inklusive familjehemsplacering och ungdomshem.

Som barndomsskildring känns berättelsen autentisk på ett upprörande vis. Det behöver inte innebära att den är korrekt. Den stämmer inte med verkligheten, hävdar hans mamma. Hon tänker enligt SVT Nyheter på torsdagsmorgonen vidta rättsliga åtgärder

Boken kunde ha blivit en alltigenom mörk historia, men den är paradoxalt hoppfull. En tonårskille som utnyttjar sig själv och alla andra inger motvilja. Ändå lyckas han etablera en kärleksrelation på riktigt, med Jonna som också gått igenom stora svårigheter.

De gör sin vardag till en succé på sociala medier, de startar företag, blir prisbelönta och så framgångsrika och att de kan köpa lägenhet i Norrköping – ett ungt par som ingen hyresvärd ville befatta sig med.

Joakim Lundell tycks uppriktigt förvånad över att läsa i sina journaler att han ibland bedömts som ”klipsk och begåvad”. Han var åtta år när han skrevs in på psyket i Linköping. Som vuxen utreds han till slut, något han begärt länge; han får diagnoserna Asperger och add. Hans svårigheter blir mer begripliga.

Det hårda livet har format en självständig person. Han gick inte under trots att han verkligen försökte. Nu börjar ett nytt liv – med framträdanden endast i ”gammelmedia”: ”Vi vill inte intervjuas av reportrar utan journalistutbildning.”

I dag får unga lära sig att formell kompetens är den enda vägen till jobb, men det är inte riktigt sant. Youtubevägen finns också. Där kan de mest förfärliga inslag väcka förtjusning och försörja sina upphovspersoner.

Den tillvaro och den kvinnosyn som skildras i boken Monster är hemska, men huvudpersonens kreativitet är imponerande. Omsvängningen inger respekt. Om Joakim Lundell lyckas fortsätta som påverkare utanför sociala medier kommer hans bok att markera ett remarkabelt trendbrott.

Åsa Moberg, journalist och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Medier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev