Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Noshörningarna brer ut sig i välfärdens vardag

Samtalsklimatet i Sverige har blivit hätskt samtidigt som antalet invandringskritiska som arbetar i offentlig sektor i dag kan uppskattas till 200 000. Offentlig sektor kan inte ha synpunkter på anställdas politiska preferenser, men politiska spänningar och främlingsfientliga attityder får aldrig tillåtas gå ut över tredje man: skolbarn, sjuka, äldre och bidragsberoende människor.

Publicerad: 27 augusti 2015, 04:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Offentlig sektorSverigedemokraternaExtremismSD:s tillväxt

Ingen absurd pjäs känns mer aktuell än Noshörningen från 1959 av rumänen Eugène Ionesco. I en liten fransk stad dyker en noshörning upp på gatorna. Man låtsas först inte om den, men snart förvandlas alla medborgare till noshörningar. Till slut finns bara en människa kvar; en vanlig, smådrickande, slö och slafsigt klädd man – Bérenger – som inte kan förmå sig att följa massan.

Pjäsen visar hur lätt vi kan förföras av de enkla svar som kommunister, fascister, nazister, islamister och olika populister säljer in i svåra tider. Just nu är det högsäsong för simpla lösningar på komplexa och globala problem. Så noshörningarna blir allt fler, även i den offentliga sektorn, och de lär märkas alltmer.

Sverigedemokraterna har i dag över 20 procent enligt opinionsundersökningar och samlar cirka 1,3 miljoner väljare. Det betyder att SD har lika många sympatisörer som det finns offentliganställda. Justerat för att kvinnor i mindre grad än män gillar partiet kan man räkna med att det i dag finns cirka 200 000 invandringskritiska SD-sympatisörer, eller 15–16 procent, bland landets 1,3 miljoner anställda i stat, landsting och kommun.

All politik syftar till att få folks ytliga attityder att bli starka åsikter som efterhand cementeras till hårda värderingar. Socialdemokratiska och liberala värderingar har länge varit normativa. Frågan är i vilken grad våra offentliganställda inte bara byter åsikt utan även övertar nationalistiska värderingar och sakta förvandlas till lättretliga noshörningar. Extremvänstern har redan folk på plats, inte minst på högskolorna, och hatar högerpopulismen intensivt.

Ute i kommunerna sliter medarbetarna hårt för att skola, sjukvård, äldreomsorg, socialtjänst och service ska fungera. Våra offentliganställda kämpar dagligen för att hjälpa människor från Afrikas och Mellanösterns alla inbördeskrig. Samtidigt hårdnar klimatet; pressad ekonomi, medarbetarstress och ökande sjukskrivningar. Möten med nya människor ger fina upplevelser, men vardagen kännetecknas även av språkförbistring, kulturkrockar och tuffa utmaningar i jobbet.

Vi vet redan att polisen har problem med rasistiska tendenser. Enligt forskning i USA har vita lärare ofta negativa förväntningar på svarta elever, vilka får sämre betyg i skolan. Även andra exempel signalerar att vi bör bli vaksamma på hur de offentliganställdas värderingar utvecklas.

Offentlig sektor kan inte ha synpunkter på anställdas politiska preferenser. Med tanke på att samtalsklimatet i Sverige blivit så hätskt är det dock oerhört viktigt att det offentliga ledarskapet mobiliseras så att politiska spänningar och främlingsfientliga attityder motarbetas och aldrig tillåts gå ut över tredje man: skolbarn, sjuka, äldre och bidragsberoende människor.

SD har över 20 procent och samlar cirka 1,3 miljoner väljare. Det betyder att SD har lika många sympatisörer som det finns offentliganställda.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News