Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

NMR i Almedalen är en skymf mot nazismens offer

Jag träffar en gammal dam med ett nummer på armen. Fem siffror och en liten trekant i blått bläck, som tatuerades in med tvång i förintelselägret Auschwitz. På sjukhuset där hon nyligen vistats hade de yngre ur personalstyrkan aldrig tidigare stött på en tatuerad nittioåring. Sonen fick förklara både tatueringen och Förintelsen för dem.

Publicerad: 4 juli 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

YttrandefrihetNazism

Det allra största brottet mot mänskligheten har skett i vår tid. Knappt har en mansålder passerat och redan håller människor på att glömma.

Almedalsveckan är i full gång och under dess tre sista dagar – mitt i den svenska politikens sommarhjärta - har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått tillstånd att hyra mark. Enligt ansökan ska de ställa upp ett tält nära hamnen och "arrangera debatter, seminarier, tal, allmän informationsspridning".

Tekniska nämnden i Region Gotland menar att de gjorde ett misstag som beviljade tillståndet och att de hyser stor oro för allas trygghet och säkerhet om NMR kommer, men polisen menar att tillståndet inte kan återkallas. Bland andra JAG - en ideell organisation för personer med omfattande funktionsnedsättningar – ser därför ingen annan väg än att avbryta sin närvaro i Almedalen när NMR:s tält slås upp intill dem.

Våren 2015 författade NMR sitt politiska program "Vår väg" och registrerade partiet hos valmyndigheten. NMR vill stoppa massinvandringen, inrätta ett rasbiologiskt institut som ska rasbedöma samtliga som fått svenskt medborgarskap efter 1975, liksom deras efterkommande, och skicka tillbaka ”rasfrämlingar”. Dödsstraff ska införas, lagar skapas mot ”folkfientlig propaganda” och mediekåren saneras.

Jag känner mig träffad. Visserligen är jag född i Malmö 1973 men svensk medborgare blev jag först 1986. Sverige är mitt land trots att jag varken firar jul eller äter falukorv. Folkfientlig journalist är jag också, sett ur nazistögon.

Jag är en liberal förbudshatare och av den åsikt att yttrandefriheten ska vara så omfattande som möjligt. Även rasism ska upp på bordet för att kunna motbevisas. Men renodlade nazister? I mina ögon finns ingen skillnad på att låta NMR eller Islamiska staten (IS) hyra mark och slå upp tält i Visby hamn.

I Tyskland är klart uttalade nynazistiska organisationer, symboler och hälsningar förbjudna. I Israel är rasistiska parter förbjudna sedan 1984. Det går alldeles utmärkt att vara en demokrati och förbjuda extrema organisationer. Vad krävs för att ett svenskt förbud mot nazism och liknande extremism ska antas? Ännu en Förintelse?

”Nazismen är ingen åsikt utan brott mot mänskligheten”, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) under sitt första maj-tal i Falun där NMR tilläts demonstrera i år. Som svar slog NMR sönder en docka föreställande Hultqvist och kallade honom folkförrädare.

Att tillåta NMR och andra extrema partier och organisationer som är emot människors existens på grund av deras ursprung, fysik, tro eller åsikter är en skymf mot alla som drabbats av nazismens framfart, och en skymf mot demokrati och yttrandefrihet.

Anna Ekelund Nachman, journalist, liberal debattör & begravningsentreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

YttrandefrihetNazism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News