Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nej, SD är inte ett parti som andra

Vården är väljarnas viktigaste valfråga. Men vad tycker egentligen Sverigedemokraterna om vården? Vilken vårdpolitik driver Sveriges tredje största parti? Just den frågan ägnade jag och min kollega Frida Heilert en del tid åt under våren.

Publicerad: 23 juli 2018, 04:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Vi gick igenom Sverigedemokraternas olika program: SD:s principprogram, partiets landstingspolitiska program, ett inriktningsprogram för sjukvårdspolitik som antogs i höstas.

Vi läste även Sverigedemokraternas valplattform inför valet i höst, och laddade ner alla motioner om vårdfrågor som SD-politiker lagt i riksdagen och i de tio största landstingen under de senaste två åren.

Allt som allt läste vi många hundra sidor text, och var lite förvånade över vår första slutsats: SD sticker inte ut särskilt mycket. Partiet prioriterar att öka tillgängligheten, att korta köerna och förbättra primärvården. Precis som de andra riksdagspartierna.

De konkreta lösningar Sverigedemokraterna föreslår utgör inget tredje, nyskapande alternativ i svensk politik. Istället har de under mandatperioden gjort en tydlig högersväng, vilket gör att SD:s vårdpolitik numera inte skiljer sig särskilt mycket från Allianspartiernas.

Det har stor betydelse, inte minst för dem som jobbar inom vården. Förra veckan skrev jag en krönika här i Dagens Samhälle om personalbristen inom vården, och om hur bristen förvärras av de anställdas otrygga villkor. Det är mycket som står på spel nästa mandatperiod. Kommer allmän visstid att avskaffas, godtycklig hyvling av arbetstid förbjudas och delade turer avtalas bort? Allianspartierna är emot allt detta. De väljer i alla lägen ”flexibilitet” framför trygghet, och de har numera Sverigedemokraternas stöd.

Det kan därför vid en första anblick framstå som enkelt för Moderaterna, Centern, Liberalerna och KD (om och där de klarar spärren) att komma överens med Sverigedemokraternas ledamöter i region- eller landstingsfullmäktige, och sedan styra med deras stöd.

Men vår granskning visar också att Sverigedemokraterna även som vårdparti har en hård kärna: främlingsfientligheten.

Sverigedemokraterna är inte bara ett parti som är kritiskt mot invandring, utan också ett parti i som är fientligt mot invandrare. Ett parti som vill öka skillnaderna mellan dem som råkat födas i Sverige, och dem som flyttat hit. På sidan 35 i SD:s budgetmotion finns en övertydlig tabell. Enligt Sverigedemokraterna ska ”bästa möjliga vård” enbart ges till svenska medborgare. Alla andra som lever i Sverige, som ju också betalar skatt, som röstar i landstingsvalet, som är grannar, klasskompisar, kollegor: de ska bara ha tillgång till grundläggande vård, resten måste de betala ur egen ficka. Samtidigt vill Sverigedemokraterna att det ska bli mycket svårare att bli medborgare. 2016 ville SD införa totalstopp för nya medborgarskap för människor som flyttat till Sverige.

Människor som lever i Sverige utan uppehållstillstånd, som SD med ett avhumaniserande språkbruk kallar för ”illegala individer” ska – i brott mot internationella konventioner – inte få någon vård alls, inte ens i livshotande situationer.

Alla partier måste granskas utifrån sin sakpolitik. Även Sverigedemokraterna. SD har sina rötter i nazismen, men alla som röstar på SD är inte rasister. Det ändrar dock inte på det faktum att SD:s kärna är främlingsfientligheten, och en rasistisk strävan att göra skillnad på människor.

Det är den kärnan som Alliansens landstingspolitiker kan välja att förhandla med efter höstens val. Eller låta bli.

Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef på tankesmedjan Arena Idé

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev