Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nedlagda företag gör politiker till pragmatiker

De senaste veckorna har nya chockerande slag drabbat orter som Lund, Mölndal och Katrineholm. Plakatpolitiker använder gärna företagare som syndabockar, men när jobben ryker finns det inga som samma politiker saknar mer. Vad framgångsrika företag betyder för ekonomi och framtidstro i en kommun kan inte överskattas.

Publicerad: 23 mars 2015, 10:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FöretagsklimatUtjämningssystemetSkatterVälfärdSmåföretagande

Varje svensk kommunpolitiker, oavsett ideologi och partifärg, tvingas inse vilka realiteter som styr kommunens förmåga att investera i infrastruktur och sköta välfärdstjänsterna.

Statsbidrag och utjämningssystem i all ära, men den tryggaste finansieringen kommer från ett välmående lokalt näringsliv. Även om den offentliga sektorn ofta är den enskilt största arbetsgivaren är det kassaflödet från kommunens privatanställda som levererar skattepengarna som tas utifrån och slussas in i välfärden.

Somliga tror att beskattningen av bolagsvinster, kapital och fastigheter kan göra en stor skillnad. I så fall krävs drakoniska höjningar av skatteuttaget eftersom kapitalskatterna i dag bara svarar för 11 procent av den offentliga sektorns totala skatteintäkter på drygt 1 700 miljarder.

På Ekonomistyrningsverket finns utmärkta tabeller som visar exakt varifrån pengarna till svensk välfärd kommer. Framför allt ska man studera de tunga posterna kommunalskatt, arbetsgivaravgifter och moms. Skatter på våra jobb och konsumtion svarar för 89 procent av samtliga skatteintäkter.

Den som radikalt vill höja skatteintäkterna måste alltså minska våra nettoinkomster, höja arbetsgivaravgifter och moms samt slopa hushållens olika avdrag. Då klirrar det till i Moder Magdalenas kassa men det är på intet sätt självklart att åtgärderna är positiva för samhällsekonomin.

Dels är den svenska tillväxten sedan några år driven av konsumtion, inte minst kafé- och restaurangliv liksom utlandssemestrar. Dels är basindustrin beroende av att kunna hävda sig på exportmarknaderna.

Vad framgångsrika företag betyder för ekonomi och framtidstro i en kommun kan inte överskattas. Under några år trodde invånarna i Pajala att en ny gruva skulle ge dem en lovande framtid.

Med fallande malmpriser har proppen gått ur och förhoppningsföretaget Northland Resources gick i konkurs. Nu måste kommunen säga upp anställda och gruvarbetarna står utan jobb.

De senaste veckorna har nya chockerande slag drabbat orter som Lund, Mölndal och Katrineholm. Där är det högteknologiska jobb som försvinner som en följd av den globala konkurrensen.

Ericsson drar ner med 2 200 jobb på flera orter. I Lund har Sony Mobile varslat 1 000 anställda, men fackförbundet Ledarna anser att det bara är en tidsfråga innan samtliga 2 200 jobb är borta från Skånes arbetsmarknad.

Plakatpolitiker använder gärna företagare som syndabockar, men när jobben ryker finns det inga som samma politiker saknar mer. Insikten om att man inte bör hugga av den hand som föder en förvandlar oftast storvulen politisk retorik till ödmjuk pragmatism.

Skatter på våra jobb och konsumtion svarar för 89 procent av samtliga skatteintäkter.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News