Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nationaliserad Bert Karlsson är ingen lösning

En avskaffad ”asylmarknad” skulle innebära att en redan mycket ansträngd boendesituation kollapsade. Det är därför ett allvarligt övertramp när vår statsminister idkar antikapitalistisk djävulsutdrivning och slänger sig med siffror som måste betraktas som direkt vilseledande, i stället för att erkänna det beroende av marknaden som är ett faktum.

Publicerad: 26 oktober 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeAsylsökandeFlyktingpolitik

Kriser tenderar att öka aptiten på en stor stat. Ju större problem, desto större efterfrågan på storskaliga lösningar. Den pågående flyktingkrisen är inget undantag. Så stor är hungern efter en trygg överhet av rationella planerare att man i dagsläget tycks beredd att svälja aldrig så illasmakande munsbitar för att få en känsla av kontroll. På Aftonbladets ledarsida vill man till exempel nationalisera Bert Karlsson. Då har det gått långt.

Rent praktiskt är det förstås inte möjligt. En avskaffad ”asylmarknad” skulle innebära att en redan mycket ansträngd boendesituation kollapsade. Det må vara lättare att ondgöra sig över den driftige partikamraten Jan Emanuels sportbilar än att lösa problemet, men det är ju strängt taget inte vad någon folkvald– kanske med undantag för Jonas Sjöstedt – har betalt för att göra.

Det är därför ett allvarligt övertramp när vår statsminister idkar antikapitalistisk djävulsutdrivning och slänger sig med siffror som måste betraktas som direkt vilseledande, i stället för att erkänna det beroende av marknaden som är ett faktum.

Dessutom är det högst tveksamt om den efterfrågade besparingen skulle infinna sig. Statskontoret (2015:103) har räknat på saken, och kommit fram till att det dels inte finns någon myndighet som långsiktigt skulle kunna förvalta statliga asylbostäder, dels är så att en rättstat omfattas av vissa regelverk: flyktingkris eller inte.

De avtal som Migrationsverket sluter är anpassade efter LOU och innehåller ett tak som gör att de anbud som ligger över automatiskt sorteras bort. Konkurrensrättsligt måste både anskaffning och uthyrning av bostäder ske på marknadsmässiga villkor. EU:s statsstödsregler ställer krav på marknadsmässiga hyror.

Förstatligandekraven bygger på minst två felslut.

För det första: att politiken skulle vara någon garant för långsiktighet. Säg den politiker som i valrörelsen hade sagt att vet ni vad, 2015 kommer antalet asylsökande vara större än någonsin tidigare i modern historia, nu sätter vi omedelbart spaden i marken, inför ett undantagstillstånd som upphäver de regelverk som fördyrar och försvårar byggande och ser vad som permanent borde skrotas för en bättre bostadsmarknad på sikt.

För det andra: en kris av den här magnituden kräver inte en lösning, den kräver många – och med rätt förutsättningar kommer en marknad alltid vara bättre skickad att leverera dem. Politiken kan skapa förutsättningar för dem att uppstå, men aldrig leverera samma mångfald av alternativ som den marknadsekonomi som tar hjälp av hela samhället.

Alla dessa alternativ kommer naturligtvis inte att fungera. Det ligger i sakens natur att vi aldrig helt kommer att kunna förhindra enskilda skrupelfria människor från att slå mynt av en desperat situation.  Argumentet för en marknadsekonomisk lösning är inte att allt som produceras är bra (därom vittnar Aftonbladets ledarsida) utan att inget annat system så effektivt hittar olika sätt för att skapa tillgång på det som efterfrågas.

Förstatligandealternativet erbjuder falsk trygghet och snygga pratminus, men inga fungerande verktyg. Planekonomiska system fungerar inte – allra minst under en kris som byråkrati och politik allvarligt, och aktivt, förvärrat.

Det må vara lättare att ondgöra sig över den driftige partikamraten Jan Emanuels sportbilar än att lösa problemet, men det är ju strängt taget inte vad någon folkvald– kanske med undantag för Jonas Sjöstedt – har betalt för att göra.

Karin Svanborg-Sjövall, vd för tankesmedjan Timbro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev