Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nästa flyktingström kan komma från Baltikum

Putins personliga rådgivare Sergej Markov har framfört hot till Estland och Lettland. Det är uppenbart att Djävulen ännu en gång tagit makten över den stora grannen Ryssland. Och balterna har tvingats fly över Östersjön förr.

Publicerad: 13 november 2014, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I helgen publicerade jag en längre krönika här på Dagens Samhälles webb. Utifrån Migrationsverkets senaste prognos och med stöd av den historiska trenden 2004–2013 skrev jag att flykting- och anhöriginvandring skulle kunna hamna nära 600 000 personer 2014–2018.

Det vill säga många, många fler än Sverige tagit emot på senare år. För säkerhets skull konsulterade jag externa experter samt tjänstemän på Migrationsverket, som alla tyckte att man kan kalkylera med en invandring i häraden 500 000–600 000 fram till nästa val.

För stat och kommun är det inte oväsentligt vilka planeringsförutsättningar som ska gälla. Redan har vi enorma problem med mottagande, bostäder och arbete åt dem som flyr till vårt land. Därför är det viktigt att vi kan diskutera invandringens följder utan att stämplas som ”rasister” eller ”främlingsfientliga”.

Dessutom lekte jag med tanken att Sverigedemokraterna dubbleras i valet 2018 och får 26 procent av rösterna. Ingen trodde ju att SD skulle dubbla 2006, 2010 och 2014. Men det gjorde de. Och i så fall är det Socialdemokraterna och Moderaterna som får slåss om platserna som andra och tredje största parti efter nästa val.

Texten fick en enorm spridning. På några dygn har den lästs över 100 000 gånger, ”gillades” på Facebook av 14 500 och 8 000 DS-läsare har röstat, varav 97 procent ”håller med”. Min webbkrönika har slagit alla våra tidigare rekord. Det är ingenting som jag är speciellt glad över. Ämnet är polariserande. Behovet av att få tala om invandringen går dock långt utanför SD:s aktiva krets.

Något jag också nämnde är risken att det uppstår flyktingströmmar även från Sveriges geografiska närhet. I dag får vi ta del av den draksådd som skördats i Mellanöstern och på Afrikas horn. I morgon är det kanske flyktingar från Ukraina och baltstaterna som knackar på dörren och ber om hjälp. Det ryska mullret är mycket oroväckande för ett land som i praktiken saknar försvar och inte är medlem av någon militärallians.

Att president Vladimir Putin låter sina vapenslag kränka andras gränser är väldokumenterat. Oron fördjupas i Rysslands grannländer. Hans personliga rådgivare, Sergej Markov, säger försåtligt till SVT:s Korrespondenterna att vi i Sverige ”inte behöver vara rädda”.

”Lettland och Estland har däremot anledning att var rädda. Om det blir ett stort krig är det möjligt att det inte blir något kvar av de här länderna”, hotar han.

Balterna har tvingats fly över Östersjön förr. Jag hoppas vid Gud att de inte förlorar sin frihet 25 år efter Berlinmurens fall. Men uppenbart har Djävulen ännu en gång tagit makten över den stora grannen Ryssland och dess duperade folk.

Lettland och Estland har däremot anledning att var rädda. Om det blir ett stort krig är det möjligt att det inte blir något kvar av de här länderna, hotar han.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev