Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

När Sverigebilden ska räddas får sanningen stå tillbaka

Publicerad: 5 juni 2020, 10:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sveriges coronastrategi har väckt stor uppmärksamhet internationellt de senaste månaderna. Våra dödstal ligger långt över jämförbara länders, och flera internationella experter har varnat för konsekvenserna av den svenska strategin.

I förra veckan kom så avslöjandet att regeringen genom utrikesminister Ann Linde har vänt sig till den svenska diplomatkåren för att rädda – Sverigebilden.

I ett tal till svenska ambassadörer hävdar Ann Linde: ”Sverige delar samma mål som alla andra länder. Vi arbetar med samma utmaningar och använder liknande verktyg som de flesta andra länder.” (De fetade orden är markerade i det dokument Aftonbladet tagit del av.) Ambassadörerna uppmanas att sprida denna bild av Sveriges coronastrategi i de länder de verkar.

Men det är inte en sann beskrivning av verkligheten, vilket alla vet som följt den svenska debatten.

Andra länder har valt lockdowns för att minimera smittspridningen, och därefter att följa upp med smittspårning, testning och kontroller till dess att det finns vaccin eller effektiv behandling. Sveriges strategi har varit en annan. Flockimmunitet har betraktats som den ofrånkomliga slutpunkten, vilket chefsepidemiolog Anders Tegnell  och kollegan Johan Giesecke upprepat i ett antal intervjuer både i Sverige och internationellt.

”Vi har varit lite försiktiga med att använda det ordet för det andas ju lite att man har gett upp och det är ju inte alls det som det är frågan om … Men grundtanken börjar nog bli mer och mer relevant ju mer vi ser av det här viruset, att det är dit vi behöver komma. Vi kommer inte att få kontroll på det på något annat sätt,” sa Tegnell exempelvis om flockimmunitet i en intervju i Aftonbladet i mars.

I en intervju med Sveriges Radio i veckan bekräftade Tegnell återigen att Sveriges strategi alls inte varit samma som, eller liknande andra länders –– som Ann Linde nu vill göra gällande. Den har naturligtvis avvikit från resten av världens.

”Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort,” sa han i intervjun.

Det är inte första gången som regeringen sprider tvivelaktiga eller rentav felaktiga påståenden internationellt för ”Sverigebildens” skull.

För två år sedan förnekade justitieminister Morgan Johansson i Wall Street Journal att våldsbrottsligheten i Sverige skulle skilja ut sig. På regeringens hemsida Facts about migration, integration and crime in Sweden kunde man länge läsa att det inte alls stämde att Sverige hade drabbats av ett islamistiskt terrordåd den 7 april 2017, trots att gärningsmannen hade erkänt dådet och svurit trohet till IS. Texten redigerades först i efterhand. Och det är inte bara socialdemokratiska regeringar som ägnat sig åt dylikt – även på Fredrik Reinfeldts tid spreds direkt felaktiga påståenden via regeringens hemsida.

Sverige är på väg mot 5 000 avlidna i corona. Och nu vässas alltså pr-kampanjen för Sverigebilden.

Paulina Neuding, Publicist och skribent

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev