Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

När skickar ni ut LO från Rosenbad?

Nej, det är inte okej för att de i ett sekel har kunnat göra just så. Nej, det är aldrig okej att kunna köpa lagstiftning. Men det är precis vad LO nu gör.

Publicerad: 30 januari 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LOSocialdemokraternaSvenskt Näringsliv

När ett land byter regering är det mycket som förändras. Exempelvis kallade den borgerliga regeringen Svenskt Näringsliv, som organiserar över 60 000 företag, ett ”särintresse”. Relationerna blev, med rätta, något frostiga.

Medan den här regeringen har släppt in den andra arbetsmarknadsparten LO genom bakdörren till Rosenbad. För trots att regeringen bara suttit i fyra månader har arbetsmarknadsministern hunnit skriva debattartikel tillsammans med LO-ordföranden och civilministern har haft presskonferens tillsammans med Byggnads ordförande. Ylva Johansson har också aviserat att undantagen i LAS för små företag tas bort.

Redan i sin första budget bockade regeringen av de flesta av LO:s krav. Men det här beteendet är ingalunda något de håller på med bara i regeringsställning. De har i åratal utsett LO-företrädare att representera dem i statliga utredningar. Tydligen får partierna utse vem de vill (!), de behöver alltså inte vara politiker ens. I riksdagens mäktiga Arbetsmarknadsutskott sitter bara socialdemokrater med bakgrund i LO.

LO och dess förbund är, förutom fackförbund, även landets största lobbyorganisationer. Varje år ger de både Socialdemokraterna miljoner i direkt partistöd och satsar mångmiljonbelopp på sina egna opinionsbildande kanaler centralt och hos förbunden. De får nu alltså i praktiken diktera villkoren för landets politik.

Och nej, det är inte okej för att de i ett sekel kunnat göra just så. Det är aldrig okej att kunna köpa lagstiftning, och det är precis det LO gör.

LO fick exempelvis LAS och MBL en gång i tiden, fick dåvarande socialdemokratiska regeringen att stänga dörren för arbetskraftinvandring på 70-talet och har nu fått den att föreslå lagstiftning om krav på kollektivavtal i offentlig upphandling. Som i praktiken eliminerar alla små företag från samtliga offentliga kontrakt i framtiden. Trots att fyra av fem jobb skapas just i små företag. Under året kommer regeringen föreslå att avdragsrätten för fackavgiften återinförs, var så säkra. Annars äter jag upp min hatt.

Om det är några som är ett särintresse så är det just LO. För de är inte ett dugg intresserade av landets väl och ve. Utan bevakar bara sina medlemmars intressen. Inbilla er inget annat.

Så vi kan se fram emot en uppsjö av förslag under kommande år som stärker LO:s makt inklusive en hårdare LAS. Trots att det landet verkligen behöver är det motsatta. För LAS är den sämsta av arbetsmarknadsregler och borde egentligen ha avskaffats för länge sedan. Den värderar anställda enbart på anställningstid och inte kompetens, och skapar värdelösa inlåsningseffekter när folk inte vågar byta jobb. Den stänger dessutom ute de två grupper som har allra svårast att få jobb – invandrare och ungdomar.

LO tar inget ansvar för Sverige. De tar ansvar för sig själva.

När ska de andra partierna börja kräva att även S beter sig som alla andra partier och inte kallar till pressträffar med lobbyister? När kommer motionen som förhindrar partier att välja in andra än politiker i statliga utredningar? När skickar ni ut LO från Rosenbad?

Så vi kan se fram emot en uppsjö av förslag under kommande år som stärker LO:s makt inklusive en hårdare LAS.

Rebecca Weidmo Uvell, Företagare, Slöseriombudsman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev