tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Naivt FN-kramande får inte stopp på IS

Ett tandlöst FN, förlamat av vetorätten, skulle enligt Stefan Löfven vara räddningen när terrorsekten slaktar oskyldiga. Svenska politiker borde i stället koncentrera sig på att Sverige inte ska vara en fristad åt terrorister.

Publicerad: 2 september 2014, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad borde hända om, låt säga jag, skulle åka ner till Kurdistan för att kriga mot Islamistiska staten? Vänta på FN eller straffas, säger socialdemokraternas Stefan Löfven.

I svenska medier kan man få höra att islamister som åker ner för att kriga kan behöva stöd när de kommer hem (Exempel från TV4). I Göteborgs-Posten (29 augusti 2014) kallas de islamister som åker ner för att utföra terrordåd i Irak för ”krigsveteraner”.

När det kommer förslag om skärpt lagstiftning mot terrorism, det är ännu inte brottsligt att delta i terrorismträning utomlands, påstås det att muslimer attackeras (SvD, 25 augusti 2014). Som om muslim betyder islamist, eller att många kurder och irakier som krigar mot IS inte vore muslimer.

I England är tongångarna annorlunda. I går föreslog David Cameron att brittiska medborgare som misstänks ha stridit för IS tillfälligt förbjuds återvända till Storbritannien. Dessutom ska IS-anhängare som antas vara på väg till Mellanöstern för att kriga lättare kunna få sina pass fråntagna. Och nu har även tongivande brittiska imamer utfärdat en fatwa som förbjuder brittiska muslimer att strida för terrorsekten.

På senare tid har yezidier och andra grupper i Sverige, med rötter i de områden som IS försöker ta över, engagerat sig i utvecklingen. Unga såväl som äldre kurder har lämnat sina trygga liv för att delta i striderna mot IS. Läkare har rest ner för att hjälpa skadade, och ungdomar samlar ihop förnödenheter i miljonprogramsområden som Gottsunda i Uppsala. I hip hop-Sverige går artister upp på scen med tröjtrycket ”PESHMERGA”. Journalisten Nuri Kino, uppvuxen i Södertälje, har dag och natt kämpat för att sprida information om förföljelserna av kristna via kampanjen ”Demand for Action”.

Svenska kommuner, inte minst Södertälje, tar emot rekordmånga flyktingar från länder som Irak och Syrien. I många förortskommuner finns oroliga familjer som undrar om släkt och vänner är vid liv.

Hur plockar våra politiker upp tråden? Utrikesminister Carl Bildt säger inte mycket, men Alliansregeringen vill äntligen se över möjligheten att göra det kriminellt för svenskar att strida för IS och andra terrorgrupper. Bra, men kriget pågår för fullt. Det parti som på allvar sticker ut är Folkpartiet, med partiets utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm i spetsen, som tidigt förespråkade militär hjälp till de kurdiska styrkor som bekämpar IS.

I söndagens partiledarutfrågning lyckades även socialdemokraternas Stefan Löfven ”sticka ut”, när han sa att svensk-kurder och andra som åker ner till Irak för att kriga mot islamisterna bör invänta FN. Ett tandlöst FN, förlamat av vetorätten, skulle alltså vara räddningen när terrorsekten slaktar oskyldiga. I klartext: De som deltar i striderna mot IS ska, tills vidare, ses som kriminella.

Svenska politiker vill att vi öppnar våra hjärtan och tar emot flyktingar, och det är jag glad över. Det lidande som människor flyr ifrån ska erkännas – men hur rimmar det med att stämpla dem som bekämpar den vidrigaste terroristsekten i vår tid?

Att förbjuda svenska medborgare att åka utomlands och ägna sig åt terrorism och folkmord tillsammans med IS vore på tiden. Svenska politiker bör koncentrera sig på att Sverige inte ska vara en fristad åt terrorister – inte kriminalisera svenska medborgare som försöker stoppa fanatikerna.

Inte ofta, men ibland, önskar man att det lät mer som i Storbritannien.

Det lidande som människor flyr ifrån ska erkännas – men hur rimmar det med att stämpla dem som bekämpar den vidrigaste terroristsekten i vår tid?

Sakine Madon

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev