Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Någon kommer alltid vara rädd för att föda

Det är problematiskt att utforma vård med målet att ingen ska känna sig rädd. Detta eftersom rädsla är en subjektiv upplevelse, och det faktum att vård i världsklass kan upplevas skrämmande. Som svensk förlossningsvård.

Publicerad: 1 november 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdRegionerBarnmorskor

Näst efter att dö är det mest skrämmande i många människors liv att föda. Nu reses krav om att ingen ska behöva vara rädd för att föda. Det är ett omöjligt mål eftersom det aldrig går att nå.

Enligt Svensk Ordbok betyder rädsla ”obehaglig känsla som upp­kommer av att ngn eller ngt upp­levs som hotande”. Notera ordet upplevs, inget verkligt hot behöver finnas.

Det betyder att rädsla för att föda kan vara irrationell, ungefär som att vara rädd för Greta Thunberg, Näcken i bäcken eller en nära förestående zombieapokalyps. Men den kan också vara alldeles välgrundad.

Att föda barn gör ont, även med smärtlindring, även med kejsarsnitt. Att föda barn innebär också att bli förälder, med den stora förändring av livet som hör till. Att vara gravid, föda och vara nyförlöst innebär fysiska och psykiska risker. Det är därför vi satsar mycket på mödra- och förlossningsvård och inte tar ut några patientavgifter för den.

Att vara så rädd för att föda att man inte vågar bli gravid, eller blir gravid men inte vågar föda barnet, är naturligtvis inget bra. Därför finns särskilt stöd för de blivande mammor som kämpar med det.

Vissa rädslor går alltså att bli kvitt med information och stöd. Men om ingen ska behöva vara rädd för att föda, måste samhället påverka hur födande upplever vården. Om vården verkligen innebär ett hot eller ej blir därmed underordnat. Vi skulle exempelvis kunna starta förlossningsavdelningar utan tillgång till operationssal för kejsarsnitt och lägga pengarna vi sparar på att inreda avdelningen extra trevligt. Därmed skulle upplevelsen förbättras hos några, rädslan minska, medan riskerna i själva verket skulle öka.

Det är problematiskt att utforma vård med målet att ingen ska känna sig rädd. Detta eftersom rädsla är en subjektiv upplevelse, och det faktum att vård i världsklass kan upplevas skrämmande. Som svensk förlossningsvård. Men självklart ska vi göra allt för att förbättra förlossningsvården ännu mer, inte tu tal om saken.

Ett annat sätt att minska rädslan är att inte prata om riskerna med att föda barn. Att framställa det som alldeles naturligt och ofarligt. De som berättar om risker som de facto finns blir ibland beskyllda för att bedriva ”skrämselpropaganda”. Men är det etiskt korrekt att mörka vad vi vet?

Ibland målar folk fan på väggen och säger att förlossningsvården har havererat och befinner sig i kris. Även när det stämmer kommer det öka rädslan för att föda, och om målet är ingen rädsla, borde vi vara tysta om nedskärningar och bristen på vårdplatser.

Jag önskar alla födande världens bästa vård, och att rädslan får finnas där men blandas med alla andra känslor, som nyfikenhet, iver och glädje. Jag önskar stora satsningar på en bättre förlossningsvård mätt i färre komplikationer, inte i rädslor.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev