Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Myndigheterna som är föreningarnas bankomat

Fler politiker borde ha som mål att minska slöseriet, det skulle öka förtroendet för politikerna och samtidigt innebära extra tillskott i kassan.

Publicerad: 28 augusti 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Skatter

Det är budgettider och vänsterregeringen höjer nu skatterna igen, för en av världens redan högst beskattade befolkningar. Men ett mycket mer effektivt sätt att öka intäkterna, som tyvärr få politiker driver, är att minska slöseriet. Pengar som redan finns i systemet är de billigaste och enklaste pengarna att få in.

Det är därför väldigt synd att inte fler politiker har som politiskt mål att minska slöseriet, för det skulle både öka förtroendet för politikerna och samtidigt innebära extra tillskott i kassan utan någon ökad kostnad för vare sig skattebetalare eller stat. Är det något människor kan enas om tvärs igenom alla partisympatier är det just att slöseri med skattemedel ska bort.

En myndighet man borde titta närmare på direkt är Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (f d Ungdomsstyrelsen). De delar varje ut över 330 miljoner kronor i bidrag till föreningar och drar alltså runt 1,3 miljarder på en mandatperiod. Detta är bara en av alla bidragsinstitutioner som finns. Jag har har granskat den och hittade en massa märkligheter.

Exempelvis kräver de ingen kvalificerad revisor för kontroll av bidrag på mindre än 222 500 kronor, något Allmänna Arvsfonden kräver för samtliga utbetalade bidrag. Det räcker alltså med att din kompis intygar att allt är rätt. Detta är en slapp inställning till skattemedel tycker jag. Men det kanske beror på att summorna MUCF betalar ut sällan är så låga. Det är mycket stora belopp som beviljas till varje sökande. Och majoriteten av pengarna är alltid till löner. Många hundratusen kronor per bidrag.

Varför ska en person som driver en ideell förening få lön från första dagen i ett projekt? Jämför man med alla småföretagare som sliter sina första år blir det än mer absurt. Många belånar hus privat och tar liten eller ingen lön hela första året. Men driver du en förening har du lön från dag ett, betalad av skattebetalarna. Så fort bidraget är beviljat, pengarna på kontot. En företagare måste slita varje dag för att få in nya kunder och öka sin försäljning, för att överleva. En förening går bara till skattebetalarna kassan sinar.

Jag hittade föreningar som överdrivit sin medlemsförteckning med flera hundra tusen personer, föreningar utan hemsidor och som enligt officiell data är avregistrerade, föreningar som man inte ens kan lista ut vad de gör och om de finns.

LÄS OCKSÅ: Fel att föreningarna skulle leva på bidrag

MUCF är tyvärr bara ett ställe dessa bidragsentreprenörer har som bankomat. Många söker och får pengar från bland annat kommuner. Inte sällan för samma projekt eller för projekt under exakt samma tid, även där med lönekostnad som största budgetpost. På det här sättet kan de surfa systemen och få bra betalat, av någon annan. Av dig och mig.

Det är verkligen dags att uppgradera statusen för skattemedel. Vi kan börja med att öka kontrollerna avsevärt av alla som tar emot bidrag. Kräva kvalificerad revisor för alla bidrag. Kräva att alla föreningar som lever på skattepengar ska lägga ut sina årsredovisningar på den hemsida vi också kräver att de har för att beviljas stöd. Genomför du inte det du sökt pengar för ska hela eller delar av bidraget tillbaka. Det finns massor att göra.

Kommuner borde införa ett totalt stopp för bidrag samma år föreningen fått bidrag från annat håll. Inget hindrar en förening från att sälja saker och tjäna egna pengar, se på Naturskyddsföreningens 200-miljonersindustri även om mycket av även det är skatt. Att leva på andras pengar är ingen rättighet.

Varför ska en person som driver en ideell förening få lön från första dagen i ett projekt?

Rebecca Weidmo Uvell, Företagare, Slöseriombudsman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Skatter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News