Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Myndigheterna har slapp inställning till identitet

Om man ska tro folkbokföringen bor världens äldsta person i Sverige. Det utbredda bruket av dubbla och falska identiteter förtjänar att tas på större allvar.

Publicerad: 18 april 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkatteverketFusk med folkbokföringen

I förra veckan avled världens äldsta person, Emma Morano, förmodligen den sista ännu levande personen född på 1800-talet. Men om man ska tro folkbokföringen bor och lever i själva verket världens äldsta människa i Sverige. Den okända svenska rekordinnehavaren är ett halvår äldre än Emma Morano blev.

När jag fick höra talas om historien blev jag skeptisk. Varför hade man aldrig läst något om denna ålderspresident? Men jodå, det visade sig faktiskt stämma när jag kontrollerade saken i folkbokföringen. Så kan man lita på den?

Problemet med felaktiga personuppgifter har blivit omdiskuterat efter terrorattentatet på Drottninggatan. Rakhmat Akilov som sitter anhållen för dådet har i Sverige uppträtt under flera identiteter. Och för att göra saken än rörigare: flera olika personer har även använt identiteten Rakhmat Akilov. Vem är vem?

Falska identiteter vid myndighetskontakter är inget unikt för Rakhmat Akilov. TV4 Nyheterna rapporterar att Skatteverket har funnit att 30–50 procent av de asylsökande har olika personuppgifter registrerade hos olika myndigheter. Det kan bero på misstag och felstavade namn. Men Marie Mattson Vangekrantz, samordnare för ID-relaterad brottslighet vid Skatteverket, menar att dubbla identiteter även utnyttjas till omfattande bidragsbrottslighet.

”Identitet” omtalas numera oftast som en fråga om psykologisk äkthet: vikten av att vara ”sig själv”. Men i samhällssammanhang är det en mer konkret sida av identiteten som är central: att hela tiden uppträda som en och samma person i alla sina kontakter med omgivningen. När dubbla eller falska identitetsuppgifter används kan inte myndighetsutövningen fungera.

Hur kan det vara möjligt att felaktiga identiteter får förekomma i så stor utsträckning? Kanske vittnar historien med den svenska ”rekordinnehavaren” om att inställningen till korrekta identitetsuppgifter har varit oväntat avslappnad från myndighetshåll.

Nättidningen Nyheter24 försökte söka upp den svenska rekordinnehavaren i hennes hem för att gratulera på födelsedagen, men personen syntes inte till. Hon var inte hemma just då. Av hennes dotter gavs reportern en förklaring till den anmärkningsvärda åldern. När rekordinnehavaren, som idag egentligen uppges vara närmare 90 år gammal, invandrade till Sverige för 35 år sedan använde hon sin avlidna makes ex-frus identitet, en väsentligt äldre person. Denna falska identitet har av någon anledning inte rättats sedan dess.

Det är inte möjligt att vare sig Skatteverket eller Pensionsmyndigheten skulle ha undgått att notera att världens till synes äldsta person är folkbokförd i Sverige. En så spektakulär och uppenbart felaktig personuppgift sticker givetvis ut. Vid en snabb sökning på nätet hittar man genast en film där personens dotter inför en reporter vittnar om att moderns personuppgifter är helt felaktiga. Ändå har svenska myndigheter uppenbarligen inte ingripit och korrigerat identiteten.

Skatteverkets uppgifter om det utbredda bruket av dubbla identiteter är allvarliga. Därför är det bra att frågan nu får uppmärksamhet. Det säregna ointresset för den svenska ”rekordinnehavaren” är ett tecken på att en av orsakerna till problemet kan handla om en något lättsinnig inställning hos svenska myndigheter. En förändring vore lämplig.

Peter Santesson, statsvetare, författare, opinionschef på Demoskop samt krönikör i Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev