måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Myglarkulturen kring Nya Karolinska måste utredas

Nya Karolinska är en skandal och en miljardrullning som saknar motstycke. Kostnaden blir 8 miljarder mer än planerat och samtidigt har vare sig tjänstemän, politiker eller allmänhet insyn i hur skattemedlen används. Härvan är en svart komedi som måste utredas.

Publicerad: 30 september 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

OPSKorruptionSjukhusNya Karolinska

Berättelsen om Nya Karolinska sjukhuset (NKS) som avslöjats de senaste dagarna i Svenska Dagbladet är en svart komedi i bästa klass. Hade den bara inte varit sann och naiviteten i det politiska systemet så omfattande hade man kunnat njuta av den. Kanske hade en stor författare som Kerstin Ekman, eller varför inte Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa, kunnat författa en stor roman om eländet – denna djupa korruption mitt i välfärdsstatens hjärta.

Bakom detta skandalbygge står en borgerlig landstingsledning som i strid med oppositionen framhärdat med sina nydanande lösningar i mixen mellan privat och offentligt kapital – så kallat offentligt privat partnerskap (OPS).

I fallet Nya Karolinska som i varje led är ett misstag och ett misslyckande för den styrande blå landstingsledningen – har det resulterat i ett kraftigt försenat bygge – två år – som kommer kosta 8000 miljoner kronor – 8 miljarder mer än planerat.

I spetsen för denna karusell i landstingsdräkt, har den moderatledda landstingsstyrelsen åkt med när ett gäng konsulter lanserat modeller för finansiering av detta bygge som gör det dyrare och sämre och dessutom gynnar det bolag som stått för rådgivningen.

Landstingsledningen i Stockholm har kapitulerat från sitt ansvar och lämnat över denna jätteupphandling på konsultbolaget PricewaterhouseCoopers (PwC) som verkar ha gjort ett arbete lika gediget som den plast man klingar som.

Inte nog med att detta konsultföretag har gjort ett mycket dåligt arbete – de har också intill korruptionens absoluta gränstrakter – som de naturligtvis har stenkoll på var de går – berikat sig själva på valet av modell man lanserat och sålt in till landstinget.

I en av konsultrapporterna som ligger bakom valet av finansieringsmodell för NKS hyllas en modell som använts på två brittiska sjukhus. Som SvD sammanfattar läget nämner inte PwC ”i konsultrapporten att PwC-konsulterna själva utformat det finansiella upplägget vid båda dessa sjukhusbyggen” och att det även där resulterade i att Skanska fick storordern.

För en utomstående verkar det inte bättre än att de två firmorna PwC och Skanska hittat en modell för att med extrem miljardrullning lura politiker och skattebetalare vid sjukhusbyggen. Hur kan denna uppenbart misstänkta korruptionsskandal ha fortgått?

En av orsakerna är bristen på öppenhet som konsulterna lurat på landstinget. Genom intrikata styrstrukturer kölhalas demokratin och den demokratiska insynen även från majoritetspolitiker och i synnerhet från oppositionen. Vare sig tjänstemän, politiker eller allmänhet får insyn i hur deras skattemedel används. I fallet Nya Karolinska verkar det bara ha varit en politiker – nämligen Stig Nyman (KD) som haft full insyn.

Vad bör göras? En ordentlig utredning måste till. Sedan måste hela denna myglarkultur av lobbyister, konsulter och revisorer som rör sig som katter kring våra gemensamma skattepengar regleras. Vanligt bondförnuft användas. Öppenhet vara en regel inte ett undantag.

Förstår inte politikerna att de blir snärjda av dessa ekonomiska intressen som tar bort insynen? Borde inte varningsklockorna ringa?

Företag som PwC och Skanska måste få en näsbränna. Stängas av 5-10 år från alla offentliga upphandlingar vore ett rättmätigt straff som statuerar exempel. Det ska inte löna sig att lura skattebetalarna. Det måste även gälla de stora bovarna.

Sedan måste hela denna myglarkultur av lobbyister, konsulter och revisorer som rör sig som katter kring våra gemensamma skattepengar regleras.

Daniel Suhonen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev