Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Daniel Persson: Mot vaccinationsbotten med momsflagan i topp

När nära nog hela befolkningen ska vaccineras på kort tid kommer inte de befintliga vårdlokalerna att vara tillräckliga eller ens nödvändigtvis önskvärda att använda. Det behövs andra lokaler. Men dagens momsregler gör det svårare för vårdinrättningar att hyra lokaler.

Publicerad: 12 februari 2021, 07:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VaccinationerMomsLöfven 2Regioner

Isberg föröver, kapten! Det lilla? Fulla fart framåt. Nej, skakningarna på nedre däck har inte rubbat regeringens övertygelse om att vaccineringen ska vara klar till midsommar. Det ska bli dans kring stången, sju sorters blommor och en andra spruta åt var och en.

Måhända underskattar regeringen helt enkelt svårigheterna. Kanske är ministrarna redan beredda på att skylla ifrån sig när det går snett. Oavsett talar mycket för att problemen är större än de verkar.

De försenade vaccinleveranserna är en sak. De kan ingen göra något åt och med undantag för ett antal chefer som inte orkar vänta på sin tur i kön har vaccineringen hittills faktiskt gått rätt bra. Den bedrivs dock i så liten skala än så länge att det närmast måste betecknas som en testverksamhet.

Snart ska vaccinationerna skalas upp och det kommer att ställa andra krav. Ett sådant är lokaler. När nära nog hela befolkningen ska vaccineras på kort tid kommer inte de befintliga vårdlokalerna att räcka till eller ens nödvändigtvis vara önskvärda att använda. Den vanliga verksamheten måste också fortsätta. Det behövs andra lokaler.

Här uppstår ett problem. Vårdinrättningar har inte så lätt att hyra lokaler. Momsreglerna kommer nämligen i vägen. I grunden är det samma dilemma som gör att skolundervisning ofta bedrivs i baracker i stället för i tillfälligt inhyrda lokaler.

Vårdföretag och -inrättningar är precis som skolor och dito företag momsbefriade. Om en momspliktig fastighetsägare hyr ut en lokal till en momsbefriad hyresgäst – som alltså inte kan ta på sig den frivilliga momsskyldigheten – drabbas vederbörande av en riktigt saftig momssmäll. Då ska investeringsmomsen för de senaste tio åren betalas tillbaka.

Det är ingen överdrift att säga att det är ett oattraktivt förslag. Svenskt näringsliv påtalade detta för regeringen så sent som 2018. Men väldigt lite har gjorts. Nu är en promemoria ute på remiss. Svaren ska vara inne den 21 mars. Men promemorian innehåller inga förslag och det vore ändå alltför sent.

Problemet behöver vara löst nu för det är nu vaccineringen ska ske. Fastighetstidningen beskriver i ett reportage med all önskvärd tydlighet vilka följder detta kommer att få. Många vårdföretag riskerar att inte få tag på några lokaler att utföra vaccineringen i.

Och detta hade kunnat undvikas. I juni i fjol tillsatte regeringen en nationell vaccinsamordnare. Rimligen hade då insikten om att en massvaccinering skulle ske nått regeringen. Det hade varit befogat att samtidigt tillsätta en vaccinationsutredare, som såg över vilka problem som skulle kunna uppstå så att dessa kunde undanröjas så snabbt som möjligt.

En sådan utredare hade upplysts om momsen tämligen kvickt. Men någon sådan fanns inte. Inga förberedelser påbörjades. Åtminstone inte förrän mot slutet av året då regeringen uppdrog åt Socialstyrelsen att köpa in 21 kryofrysar och förklarade att man i övrigt inte hade med vaccineringen att göra.

Men regionerna som i och för sig har visat sig handlingskraftiga rår inte på momslagstiftningen. Därför fortsätter vaccineringsskutan att tuffa på mot detta isberg. Snart börjar väl regeringen spela ”Närmare Gud till dig”.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Persson

Politisk redaktör, Norrbottens-Kuriren

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev