Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: Mot starka ekonomiska intressen väger pojkars förhud lätt

86 procent av danskarna vill att landet stoppar rituell omskärelse av barn. Ändå är det tveksamt om Danmark blir det första landet i världen att även skydda pojkar från traditionell könsstympning.

Publicerad: 21 september 2020, 03:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BarnKönsstympningEkonomi

Enligt en färsk opinionsundersökning vill 86 procent av danskarna att landet stoppar rituell omskärelse av barn. Sex av Folketingets partier, från höger till vänster, vill att det införs en 18-årsgräns för manlig omskärelse om det saknas medicinsk indikation. Men det är ändå tveksamt om Danmark blir det första landet i världen att även skydda pojkar från traditionell könsstympning.

2018 samlade ett borgerforslag i frågan de 50 000 namn som krävs för att Folketinget ska beakta sådana förslag, men ärendet har förhalats och ännu inte kommit upp för omröstning. Nu har därför en riksdagsledamot, en tidigare inrikesminister, förklarat att han som folkvald kommer lägga fram motsvarande förslag och tvinga ledamöterna att bekänna färg.

Styrelsen for Patientsikkerhed (som övervakar sjukvården som Socialstyrelsen hos oss) hade en arbetsgrupp för att utarbeta riktlinjer för religiös omskärelse, men de medicinska representanterna vill inte längre vara med. Den senaste månaden hoppade först narkosläkarna av, och så lämnade i ett strömhopp även barnmorskorna, BVC-sköterskorna, urologerna och till slut mina kollegor barnläkarna.

Alla dessa yrkesföreningar är emot rituell omskärelse av barn, men gick med i arbetsgruppen ändå. Det som föranledde avhoppen var att Styrelsen for Patientsikkerhed menat att ingreppet kan genomföras i lokalbedövning medan narkosläkarna rekommenderat narkos: ”Man skærer ikke i børn, der skriger.”

Danska statsministern, socialdemokraten Mette Frederiksen, har gjort klart att partiet inte kommer förbjuda omskärelse av pojkar. Hennes argument är att ”vi har lovat att ta hand om danska judar”. Men det handlar bara om cirka 15 judiska gossebarn per år, vilket utgör blott en promille av de pojkar som varje år omskärs av rituella skäl i Danmark. Även det stora liberala oppositionspartiet Venstre är på samma linje, och tillsammans har de en majoritet av platserna i Folketinget. Därför lär inte folkviljan hörsammas denna gång.

Men är det omsorg om den judiska gruppens traditioner som fått Mette Frederiksen att ändra sin tidigare uppfattning? Mer troligt är hon en realpolitiker som ser till utrikespolitik och export. När Island 2018 var nära att införa stopp för omskärelse av barn varnades Altinget av amerikanska Anti-Defamation League om att nära 30 procent av Islands turister kommer från Nordamerika och de lär välja bort en destination ”vars rykte förknippas med nazism”.

Än värre ser nog Danmarks ledning på risken för en ny muslimsk bojkott av danska varor. Exporten av mejeriprodukter och halal-kyckling drabbades svårt 2006 sedan danska imamer skapat internationell uppmärksamhet kring Jyllands-Postens Muhammed-teckningar (nyligen återutgivna av franska Charlie Hebdo lagom till rättegången mot medhjälparna till terrordådet). Danska företag förlorade miljardbelopp. Då väger pojkars förhud lätt.

Det är sju år sedan Nordens Barnombudsmän och barnmedicinska sammanslutningar uttalande att rituell omskärelse borde begränsas till pojkar stora nog att själva fatta ett moget beslut. I Sverige är bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för detta, och en Centerstämma som inte har ledningen med sig. Men nu rör det på sig, kanske kommer Socialdemokraterna i Stockholm lämna en sådan motion till kongressen 2021.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Ämnen i artikeln:

BarnKönsstympningEkonomi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News