Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Morgan Johanssons vilseledande facit om brotten

I BBC förtiger justitieminister Morgan Johansson centrala fakta om svensk brottsutveckling och överrepresentationen av invandrare i fängelserna. Och på sin egen hemsida om migration och brott har regeringen smugit in en förändring och förvandlat en myt till ett faktum på bara någon vecka.

Publicerad: 30 april 2018, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BrottsstatistikBrottKriminalitetMorgan JohanssonMigration

I en intervju med BBC Newsnight i april påstår justitieminister Morgan Johansson att migrationen de senaste fem åren inte haft någon effekt på kriminaliteten. Bevisningen? Endast en procent av intagna i svenska fängelser kommer från Syrien, endast en procent kommer från Afghanistan. De som ställer till problem är huvudsakligen födda i Sverige, vilket gör det hela till ett integrations- snarare än migrationsproblem, hävdar Johansson.

BBC nöjer sig med det svaret som facit över svensk brottsutveckling. Inte heller svenska journalister tycks veta bättre.

Morgan Johansson förtiger inte bara att det finns en kraftig överrepresentation av invandrare i fängelsepopulationen – 53 procent av dem med långa fängelsestraff är födda i utlandet.

Han har dessutom avfärdat krav på en uppdaterad studie om invandrares överrepresentation i brottslighet, med resonemang om att det inte finns något som tyder på att invandrares andel av brottsligheten förändrats sedan tidigare studier. ”Mot bakgrund av tidigare studier ser jag inte att ytterligare en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället,” har Johansson förklarat.

Den senaste studien från Brå, från 2005, visade dock en kraftig överrepresentation av första och andra generationens invandrare i fråga om våldsbrott, särskilt sexualbrott. Mer om detta här.

Genom att fokusera på två nyanlända grupper i sitt svar till BBC kringgår ministern två andra omständigheter som ett utländskt tv-team inte kan väntas känna till: Afghaner i Sverige har till stor del uppgett att de är under arton och många kan således inte få fängelse som påföljd. För det andra nämner Johansson inte heller att processerna för utredning och lagföring för brott är så långa att fängelsepopulationen överhuvudtaget inte är ett rättvisande mått på effekterna av 2015 års flyktingvåg på brottsligheten.

Eller har vi glömt larmrapporterna om exempelvis misstänkta våldtäkter som läggs på hög hos polisen?

Våren 2016 hävdade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i en annan intervju med BBC att våldtäkterna ”går ner och går ner och går ner”. Ministern fick senare ta tillbaka detta i en offentlig ursäkt. Tillgänglig statistik – över anmälda brott, uppgiven utsatthet för brott, samt rapporter från sjukvården – tyder ju på motsatsen.

Men den svenska allmänheten ska alltså godta att en feministisk minister i en feministisk regering inte skulle ha känt till detta innan hon gick in i BBC:s studio för att låta sig intervjuas om sexualbrott i Sverige.

Däremot noterar jag att regeringens hemsida Facts about migration, integration and crime in Sweden inte längre avfärdar som myt att Sverige drabbades av ett islamistiskt terrordåd i april förra året. Från myt till faktum på någon vecka, och detta har smugits in utan korrekt datum för uppdatering.

Fejkade nyheter har varit ett stort tema i svenska medier de senaste åren. Ett antal svenska mediehus gick nyligen samman för att motverka fake news. Ändå passerar regeringens vilseledning i just denna fråga.

Paulina Neuding, chefredaktör Kvartal, journalist och jurist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev