Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Morgan Johansson, dags att sätta fart!

Var och en som har kognitiva förmågor som sträcker sig längre än att skrika rasist när viktiga samhällsfrågor diskuteras inser att volymen har betydelse. Folkpartiet i all ära, men regeringen kan inte överlåta denna centrala samhällsplaneringsfråga till ett 5-procentsparti. Det är dags för migrationsminister Morgan Johansson, lämpligt nog en av regeringens mest erfarna, att sätta fart.

Publicerad: 9 februari 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeVälfärdMigration

Häromdagen pläderade kommunstyrelsens ordförande i Landskrona Torkild Strandberg och några av hans folkpartikollegor ute i kommunerna för att det behövs ”ett tak” för hur många invandrare som ska tas emot per år. På DN Debatt skrev de att sett till antalet invånare så är Sverige det land som tar emot flest antal invandrare. Vilket fick den alltid så välbalanserade författaren Henrik Arnstad att på twitter utpeka de allmänt sett hedervärda kommunalråden som rasistiska lögnare. Enligt uppgift så tar tydligen bland annat Libanon och Pakistan emot fler invandrare per innevånare än vad Sverige gör.

Sverige kan givetvis ta emot flera hundra tusen skyddsbehövande människor på det libanesiska och pakistanska sättet. Vilket betyder tillfälliga flyktingläger på högst basala och primitiva nivåer där skyddet från krigets död och lidande är det primära. Plats finns i överflöd och en väl tilltagen biståndsbudget räcker till väldigt många människor.

I Sverige är det dock inte några flyktingläger som gäller. Vår modell är numera att bevilja permanenta uppehållstillstånd vilket betyder tillgång till stora delar av den generösa välfärdsstatens förmåner; inte minst vad gäller den kommunala nivåns skolor och omsorger. Vår modell är att invandrarna ska ut i eget boende i hyreslägenheter. Vår mottagningsmodell innebär att även anhöriga till de med uppehållstillstånd kan komma hit på det allmännas bekostnad.

Vår svenska modell i vidare mening innebär också att arbetsmarknaden är reglerad av lagar och av arbetsmarknadens parter. Några reella låglönearbetsmarknader som är lättillgängliga för nyanlända existerar knappast inte. Vi har heller inte ledig kapacitet på den taniga lågpris/logibostadsmarknad som finns. Den svenska välfärdsmodellens finansiella grundbult är ett stort antal högt beskattade arbetstimmar och hög skatt på ständigt stigande konsumtion.

Var och en som har kognitiva förmågor som sträcker sig längre än att skrika rasist när viktiga samhällsfrågor diskuteras inser att volymen har betydelse.  Primärt är det naturligtvis inte antalet invandrare eller flyktingar som per se är avgörande. Däremot kan ingen ansvarig politiker kosta på sig att låtsas som att till exempel antalet skolbarn, antalet låg/högutbildade, antalet arbetslösa, antalet sjukskrivna, antalet socialbidragstagare och antalet fattiga människor inte spelar någon roll för samhällsekonomin.

Var taket finns kan inte fastslås matematiskt. Det är en politisk avvägningsfråga. 2013 var nettoinvandringen av utrikes födda 70 000 personer. 2014 kom sannolikt fler. Ansvariga myndigheters prognoser talar om fortsatt höga siffror de kommande åren.

Folkpartiet i all ära. Regeringen kan dock inte överlåta denna centrala samhällsplaneringsfråga till ett 5-procentsparti och till hittepåförfattare på twitter. I statsrådskretsen finns migrationsminister Morgan Johansson som lämpligt nog är en av regeringens mest erfarna och slipade politiker. Det är dags för Morgan Johansson att sätta fart.

Var och en som har kognitiva förmågor som sträcker sig längre än att skrika rasist när viktiga samhällsfrågor diskuteras inser att volymen har betydelse.  Primärt är det naturligtvis inte antalet invandrare eller flyktingar som per se är avgörande.

Widar Andersson, Chefredaktör och vd för Folkbladet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev