Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Moralpanik runt heltid för syskon på förskolan

Publicerad: 3 maj 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörskolaBarn

Enligt den så kallade Godwins lag närmar sig sannolikheten att någon nämner Hitler ett, ju längre en diskussion på nätet pågår. Oberoende av ämne gör någon förr eller senare alltid en jämförelse med nazismen.

På föräldraforumen finns motsvarande fenomen, men den som nämns är inte Hitler. ”Varför skaffar du barn om du inte vill vara med dem?” heter det istället. Det är teoretiskt möjligt att det finns nätdiskussioner om förskola där denna fras inte förekommer, men i praktiken okänt.

Internet vimlar av debattartiklar på samma tema. Någon har alltid hört talas om någon som lämnar in barnen på förskolan hela semestern. Vårt behov av att det finns föräldrar som är sämre än vi själva är oändligt.

Nyligen införde Stockholms stad, som andra kommun i landet, rätt till heltid på förskolan för barn som har syskon som är hemma med en föräldraledig förälder. Lagkravet är att kommunerna ska erbjuda minst 15 timmar i veckan, och 250 av 290 kommuner erbjuder inte mer än så.

På föräldraforumen förekommer det att uttröttade föräldrar försiktigt undrar om det finns någon möjlighet att få utökad tid utöver dessa 15 timmar. ”Varför skaffar du barn” etc brukar dyka upp som första eller andra svar.

Stockholms reform mötte en våg av kritik. Fack, föräldranätverk och opposition protesterade. Kritiken handlade ibland om att utökad tid borde följas av utökade resurser – vilket är en rimlig synpunkt – men var ofta enbart moraliserande.

Oppositionspolitiker talade om att checka in och ut barn och sa att förskolan minsann inte var någon serviceinrättning. Förskolepersonal menade att förskolan förvandlades till snabbköp. En avdelningschef hävdade att heltid på förskolan inte är bra för barn.

Även på familjeforumen är det senare ett vanligt argument. Och visst, små barn vill ofta helst vara med föräldrarna. Det är dock inte detsamma som att barn uppskattar vilken aktivitet som helst, bara en förälder är med. Att gå till favoritparken med en pigg pappa som kan ägna en full uppmärksamhet är en sak, att vara hemma med en utvakad mamma som mest sitter och ammar en skrikig bebis en annan. Nyfödda och förskolebarn har helt enkelt olika behov, och det är inte okomplicerat att uppfylla båda samtidigt.

Ofta glöms också det nyfödda syskonets perspektiv. Det är rimligt att föräldrar och barn får tid med varandra den första tiden i barnets liv, även när det finns äldre syskon. Precis som den förstfödda en gång fick.

I Stockholm har nu antalet heltidsbarn ökat med 0,8 per avdelning. I praktiken innebär det att ett barn per grupp går någon timme mer per dag (eftersom den tidigare gränsen var 30 timmar/vecka). Det intressanta är att andelen föräldralediga som gått upp till heltid nästan är 50 procent. Uppenbarligen har den dolda efterfrågan varit stor. Det intrycket fick man inte när reformen infördes. Det som uppmärksammades var kritiken.

Det är uppfriskande att Stockholms politiker sett förbi föräldraforumens Godwins lag. Men frågan borde inte lämnas till kommunerna. Staten borde höja minimigränsen på 15 timmar, och skjuta till de resurser som behövs. Det vore att verkligen sätta barnen i centrum.

Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO, socialdemokratisk författare och bloggare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FörskolaBarn

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev