Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

”Moderaterna planerar för att samarbeta med SD”

Eftersom Kristersson vägrade avvisa innebörden av Tobias Billströms utsträckta hand till SD-samarbete, är den enda möjliga tolkningen att Moderaterna planerar för att samarbeta med SD.

Publicerad: 20 augusti 2018, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaCenterpartietLiberalernaSverigedemokraterna

Det är en konstig valrörelse i år. Så många debatter och intervjuer. Ändå är det en stor fråga som vi varje dag misslyckas med att reda ut: Kommer borgarna ta SD till hjälp för att slutföra systemskiftet, det Maud Olofsson kallade ”Sosse-Sverige”.

Saken är att det tänker de.

Moderaterna är helt klara på att de ska och vill göra allt som står i deras makt för att Ulf Kristersson ska bli statsminister. Han kallar sig själv gärna en vuxen i rummet, men framför allt är han en ortodox nyliberal som vill avveckla de mer eller mindre socialistiska system som välfärdsstaten bygger på.

Att ha en stark ideologisk vilja är inte fel, men Ulf Kristersson har under sin korta tid som partiledare visat mer dragning åt snygga poser och ärtiga oneliners än att vid ett enda tillfälle ge ett seriöst och tydligt besked på om han är beredd att bilda en regering som är beroende av, samarbetar med eller lutar sig emot SD. Med Kristersson är det mer Prästens lilla kråka än raka rör. För varje moderat som uttalar sig i frågan ett nytt dike.

I slutet av juni förklarade Tobias Billström att Alliansen enats om att ge SD utskottsordförandeposter. Förra veckan kom ytterligare en ”billströmare” om att regera med stöd av SD. Kristersson sa efteråt till Expressen att han höll med Billström: ”Han gav inget nytt besked över huvudtaget. Alliansens gemensamma uppfattning är solklar, det är inget som har förändrats.”

Eftersom Kristersson vägrade avvisa innebörden av Tobias Billströms utsträckta hand till SD-samarbete, är den enda möjliga tolkningen att Moderaterna planerar för att samarbeta med SD. Thomas Nordenskiöld i Dagens industri sammanfattade linjen: ”Ulf Kristerssons mantra, att han ska slåss för makten ”ända in i kaklet” innebär att Moderaterna ska försöka ta makten även om de rödgröna blir största block. Trots att man då kommer att behöva SD:s stöd varje gång de rödgröna partierna står enande – och det gör de ganska ofta. Den här frågan är laddad inom alliansen. Men enligt Tobias Billström är det inget nytt att man lutar sig mot SD för att få stöd, det är bara att Moderaterna är mer öppna med det.” Ulf Kristersson kommer att stödja sig på och låta sig bäras fram av Jimmie Åkessons SD.

Problemet är att Kristersson med största sannolikhet kommer att få hjälp i detta värv av Jan Björklund och Annie Lööf. Både Centern och Liberalerna levererar ständigt slagord om att inte förhandla och samarbeta med SD, men dessa garantier visar sig vara till intet förpliktigande.

Jan Björklund sa i somras: ”Liberalerna kommer aldrig sätta sig i en regering som samarbetar med SD.”

På en rak fråga från TT om Centern skulle släppa igenom en moderatregering som blir beroende av SD, vill Annie Lööf inte ge något konkret besked. ”Jag utgår ifrån att den frågan inte uppstår”, säger Lööf.

Det viktiga är det som inte sägs. L och C har inte en enda gång jag hittat sagt nej till att stödja en moderatministär som lutar sig på SD. Även om de rödgröna är större. En röst på Annie och Janne blir en röst på Jimmie och Uffe. Det är en ynklig liberalism.

Daniel Suhonen, författare och chef för den fackliga tankesmedjan Katalys

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev