Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ministrar, skyll inte på mig!

Varför skyller regeringen misslyckandena i sin politik på kommun- och landstingspolitiker? Och hur känns det att vara borgerlig kommun- och landstingspolitiker när de egna partiledarna omyndigförklarar en? Niklas Nordström höjer på ögonbrynen.

Publicerad: 26 augusti 2014, 07:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Kommunval

Under Almedalsveckan lyssnade jag till Jan Björklunds förslag om skolan där han klargjorde att han inte litade på kommunpolitikerna när det gäller att resursfördela till skolan. Tvärtom var det enligt Björklund helt nödvändigt att staten detaljreglerade hur nya medel till skolan skulle fördelas. Likadant resonerade Göran Hägglund när det gäller sjukvården där han förklarade att det var landstingspolitikernas fel att regeringens politik och mål inte uppnåddes inom sjukvården. Staten skulle även där kliva in och styra upp det hela.

Tillåt mig höja på ögonbrynen över denna attityd som de borgerliga partiledarna uppvisar. Dels är det konstigt att man har sån misstro till lokal och regional nivå i politiken. Inte minst borde borgerliga kommun- och landstingspolitiker bli rätt besvikna över att bli inkompetensförklarade av den egna partiledaren. Dels häpnar jag över tilltron till statens förmåga. Tror de på allvar att staten i alla lägen är bättre än kommuner och landsting på att ansvara för skattemedel och välfärd?

Verkligheten visar ofta på motsatsen. Arbetsförmedlingen, försvaret, försäkringskassan, polisen, Trafikverket med flera statliga myndigheter är knappast ett under av effektivitet och måluppfyllselse. Tvärtom tycker jag verkligheten visar att vi som är ansvariga för välfärden lokalt och regionalt sköter vårt uppdrag på bästa möjliga sätt i de allra flesta fall.

Nej, snarare borde det vara så att varje nivå får ta ansvar för sitt fögderi. Staten måste ges ett annat uppdrag än i dag där många uppgifter trycks ut på kommunerna. Allt oftare måste kommunerna kompensera och kliva in där staten drar sig undan eller fallerar. Konsekvensen av att skattesänkningarna dragit undan resurser från välfärden blir alltmer synliga och det är allvarligt. Allvarligt såväl för individ som samhälle.

Vi politiker ska granskas för det vi gör och ansvarar för. Då duger det inte att ha en regering som skyller problemen ena dagen på kommun- och landstingspolitiker och andra dagen på ökade flyktingströmmar. Må väljarna se detta och sätta stopp för den här regeringens undanflyende av ansvar för den egna politikens effekter.

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Kommunval

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev