Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

”Med präster o påvar har han lurat miljoner”

Troende kristna i Södertälje är upprörda. I introduktionskapitlet om kristendom i läroboken ”Impuls, religion” för sjundeklassare citeras Ebba Gröns klassiska punklåt ”Häng Gud”.

Publicerad: 24 april 2018, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Religion

I Ebba Gröns låt från 1979 anklagas Gud för att inte gilla ”svartingar”, vara fascist - och möjligen även kvinna. Där står även att Jesus umgicks med horor och landsförrädare och som pricken över i illustreras texten av skulptören Guido Rochas zombielika och skräckinjagande konstverk “Tortured Christ”.

Enligt Jacob Harman på Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet kränker läroboken den kristna tron och hade omedelbart plockats bort om det hade handlat om någon annan religion. Journalisten Nuri Kino, som var först med att skriva om boken på sin Facebook-sida efter att ha blivit kontaktad av upprörda föräldrar och lärare, kallar kapitlet kristofobiskt.

Visst finns fog för kritiken. Ingen skulle idag drömma om att i en lärobok citera islamkritiska låtar och illustrera med Lars Vilks rondellhund, trots att det vore ett tvärsäkert sätt att få igång debatten i klassrummet.

Det mest problematiska är inte att stycket om kristendomen kan uppfattas som hånfullt utan att man i skolan inte drar alla religioner över en kam, alltså inte förhåller sig lika neutralt till var och en. Att vara extra hänsynsfull gentemot en specifik trosuppfattning är också ett slags hån, eftersom man då utgår ifrån att dess anhängare är lättkränkta och inte har intellektuell kapacitet att hantera kritik. Sett ur det perspektivet anses kristna vara starkare än andra.

Å andra sidan rimmar det illa med förföljelserna av kristna minoriteter världen över. Organisationen Open Doors rapporterar att i genomsnitt 225 kristna mördas för sin tro varje månad, 104 blir bortförda, 66 kyrkor attackeras. Med det i åtanke behövs inte ytterligare blasfemi som börda, även om det bara är i en obetydlig svensk skolbok.

Magnus Öljemark, redaktör på Natur och Kultur, berättar att boken har funnits ute i skolorna i snart tio år men att både konstverket och sångtexten ska bort i nästa nytryck. Tills dess får elever och föräldrar stå ut ett tag till.

I det sekulära Sverige uppfattas all religion som övernaturligt trams och hokus pokus. Själv tycker jag att religionsutövning inte är särskilt märkvärdigt och borde jämställas med idrott eller andra livsstilsval. Att vara religiös är inte konstigare än att vilja springa maraton, lägga all sin vakna tid på att bli bäst i dart eller leva som vegan.

Man väljer en livsstil som man tror kan ge inre tillfredsställelse och ger sig hän. Ingen skulle drömma om att i skolböcker kritisera en maratonlöpare vars liv uteslutande går ut på att springa, trots risken för skador och förslitningar. Lika neutral borde man kunna vara inför människor som hoppas och tror på något större än sig själva, staten och naturen.

Själv gillar jag både Ebba Gröns låt och Guido Rochas verk men anser att man kan låta bli att presentera dessa för trettonåringar i något diffust utbildningssyfte. Det borde vara möjligt att ifrågasätta utan chockverkan.

Anna Ekelund Nachman, journalist, liberal debattör & begravningsentreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Religion

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev