Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Marshmallow-testet avslöjar Åkesson och Löfven

Mats Edman gör Marshmallow-testet i Sveriges riksdag. Han konstaterar att ingen är mer tränad i tålamod än strategen Jimmie Åkesson. Han bidar sin tid med målet att ta över hela godisbutiken. Och att för Stefan Löfven väntar en episk politisk strid.

Publicerad: 2 oktober 2014, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Ett av världens mest kända experiment kallas Marshmallow-testet. På en förskola i USA på 1960-talet fick 4–5- åringar välja mellan att äta en marshmallow direkt eller att uthärda 20 minuter för att få två godisbitar i belöning.

Det visade sig i vuxen ålder att de mest tålmodiga barnen hade bättre skolresultat, lägre BMI, bättre självkänsla, arbetade mer målmedvetet och hanterade besvikelser och stress bättre än andra.

Marshmallow-testet har haft en enorm betydelse för vår kunskap om självkontroll, långsiktighet och även politiska strategier.

När jag tittar ut över politiken ser jag ett antal personer som står i valet och kvalet mellan att kräva sin marshmallow direkt eller få en större belöning om de har tålamodet att vänta.

Tre politiker dyker upp på hornhinnan. Den med minst tålamod är nog Jonas Sjöstedt. Vid 50 års ålder drömmer han om kapitalismens undergång men inser att han aldrig får uppleva det magiska ögonblicket.

I stället hoppas han bli den som fick igenom det symboliska stoppet för ”vinster i välfärden”. Sjöstedt vill ha sin belöning genast trots det allt annat än starka valresultatet. De ”giriga” företagarna ska ut.

Stefan Löfvens sockersug är av annan art. Han är van att tänka långsiktigt och allsidigt. Löfven är en utpräglad framtidstänkare. Därför har S-ledaren inte råd att styras av andras stress och besvikelser.

Vad som måste föregå ett förbud eller radikala vinstbegränsningar är en klassisk svensk expertutredning om vilka de praktiska, ekonomiska, juridiska och demokratiska konsekvenserna blir.

Vinstfrågan griper in i det kommunala självstyret och den enskildes rättigheter. Med alla uppgrävda idéer om de statliga byråkratiernas välsignelse kan man undra hur mycket som blir kvar av lokalpolitikers och medborgares inflytande och valmöjligheter.

Slutligen ser jag Jimmie Åkesson göra testet. I hela nio år har denne genuint osvenske politiker väntat på sina belöningar. Han har mängder av marshmallows framför sig.

2010 tog han sig in i godisbutiken. Denna vecka har Åkesson fått sällskap av 48 andra gottegrisar. Men de får inte smaka något godis alls för de 300 andra som sitter i Riksdagen.

Inte än.

Så tålamod och självkontroll har Åkesson tvingats träna betydligt hårdare än hans motståndare. SD:s stjärna är bara 35 år. Om fyra valår, 2030, är Åkesson lika gammal som Jonas Sjöstedt är i dag. Vänsterledaren är då 67, pensionär och kanske besviken över att han aldrig fick göra skillnad.

Med ett långt perspektiv bör Stefan Löfven välja tålamod, söka breda allianser och inse vilken episk strid som väntar Socialdemokraterna. Annars riskerar S att förlora fler väljare till SD i valen 2018, 2022, 2026 och 2030.

Strategen Jimmie Åkesson bidar sin tid och kan vänta i många år. Hans långsiktiga plan är ju att ta över hela godis­butiken.

Så tålamod och självkontroll har Åkesson tvingats träna betydligt hårdare än hans motståndare. SD:s stjärna är bara 35 år. Om fyra valår, 2030, är Åkesson lika gammal som Jonas Sjöstedt är i dag.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev