Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Man kan redan ana hur det kommer att låta när strömmen kopplas ur

Publicerad: 1 juli 2020, 09:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Elnät

Tänk om det blir sådan elbrist någon kall vinterdag att man blir tvungen att börja koppla bort hushåll från elnätet. Det har varnats för den vargen i flera år. Men om det faktiskt inträffar, rullande nedsläckning. Energidebatten skulle förändras över en natt. Eller, det skulle man kunna inbilla sig. Även er krönikör har tänkt så. Men det stämmer knappast. Jag tror att man redan i dag kan ana hur det kommer att låta om strömmen skulle kopplas ur som en ransoneringsåtgärd under någon av de kommande vintrarna.

För mitt inre utspelar den sig redan nu, en kulturdebatt om elström som äger rum två-tre år in i framtiden. En anteciperad mardröm.

Jag kan redan nu se framför mig de kolumner som ännu inte skrivits. Det är inte alls unikt eller ens ovanligt med strömavbrott, kommer det förnumstigt att förklaras. Att strömmen går då och då är sådant som inträffar. Det får man faktiskt leva med. Det är inget unikt för Sverige. Strömavbrott förekommer i andra länder också. Att dimensionera elnätet så att strömavbrott aldrig inträffar skulle vara helt orimligt dyrt. Tänk på det, va. Ha!

Sedan kommer det vara dags för de uppdaterade livsstilskommentatorerna att börja fundera över elströmmen i det moderna livet. Hur illa är det ens att strömmen kopplades bort? Varför denna fixering vid perfekt leveranssäkerhet för elström? Jamen halledosingen då. Vad var det som var så förskräckligt med några timmars strömlöshet? Lite krångel med wifin? Svårt att uppdatera Instagram just då? Mobilen som laddade ur?

Allvarligt talat, var det inte bara bra att strömmen kopplades ur? På Twitter kommer elströmskritikerna att ploppa upp ur jorden. Elransoneringen gav oss en chans att reflektera över vad som är viktigt på riktigt, lägga bort mobilen, tända stearinljusen och ha en mysig stund tillsammans.

Dessutom har faktiskt var och en ett ansvar för att vara beredd på att elströmmen kan försvinna. Se det som en beredskapsövning, antyder ansvariga beslutsfattare. Om elransonering vållar en praktiska problem tyder det bara på att man inte förberett sig som man borde. Ta ert eget ansvar och sluta gnäll.

Våra bästa minnen från när strömmen kopplades bort. En glad läsarpanel som erbjuder sina bästa tips och delar på upplyftande beskrivningar av vilket lyft det blev för familjelivet när strömmen plötsligt försvann. En sån tur! Tio tips på lekar med barnen när strömmen är borta.

Efter den uppmjukningen blir det sedan oundvikligt att kritiken mot elbrist politiseras, såsom sker med allting annat. Är det inte haveristiskt och suspekt att härja på så mycket om lite elransonering? Så upprörda de låter. Det låter inget vidare jämfört med alla festliga och skönt avslappnade ironier om att det är löjligt att bråka om ett litet välgörande strömavbrott. Vettigt folk och offentliga förebilder kommer att verka vara helt med på att lamporna slocknar ibland. Så vem vill du vara? Hur vill du framstå? Vilket gäng vill du vara med i? Är du säker, helt säker på att du verkligen vill vara en sån som bråkar om elransonering?

Istället för en energidebatt som aldrig blir sig lik förändras… ja, liksom ingenting alls. Och kanske dröjer det en vinter, kanske dröjer det fem. Men när den dagen kommer borde ingen bli förvånad. För har vi inte upplevt detta oräkneliga gånger förut?

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Elnät

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev