Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: Man kan få (lindrig) mässling trots vaccination

Mässlingvaccin ger inte ett helt garanterat skydd mot mässling. Men den som är vaccinerad smittas i regel inte av mindre virusmängder, man blir inte lika sjuk om man ändå skulle få mässling och framför allt: man smittar inte vidare till andra, man bidrar inte till en epidemi, konstaterar Mats Reimer.

Publicerad: 20 maj 2019, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VaccinationerGöteborgBarnSociala medierHPV-vaccinPublic service

Den tyske hälsoministern föreslår nu att med hot om vite göra mässlingvaccination obligatorisk. Det är en lika dålig idé i Tyskland som i Sverige, två länder som redan ligger i topp i vaccination: Över 95 procent av befolkningen tar helt frivilligt emot vaccinet. När vaccinationsgraden är så hög är befolkningen skyddad mot epidemier, och de enstaka importfallen ger bara begränsade utbrott av mässling.

Men i dessa små utbrott kommer det paradoxala vara att de flesta som får mässling faktiskt är vaccinerade. I det senaste utbrottet här i Göteborg fick 28 personer mässling; av dessa var 16 tidigare vaccinerade. Detta faktum kommer säkert i propagandan användas av vaccinationsmotståndarna, så låt mig förklara.

Mässlingvaccin ger inte ett helt garanterat skydd mot mässling, särskilt inte om man är sjukvårdsanställd och kommer i närkontakt med stora mängder virus från mässlingsjuka patienter. Men den som är vaccinerad smittas i regel inte av mindre virusmängder, man blir inte lika sjuk om man ändå skulle få mässling och framför allt: man smittar inte vidare till andra, man bidrar inte till en epidemi.

Det liknar paradoxen med bilbälten: de flesta som dör i svenska bilolyckor är faktiskt bältade. Av dem som dör i bil har 61 procent bälte på sig, att jämföra med att 95 procent av bilburna använder bälte. Om alla använde bälte skulle färre dö, men av de som ändå dog skulle alla göra det trots bälte. Ifall alla vaccinerade sig mot mässling skulle nästan ingen smittas av importfallen, men de som ändå smittades skulle ha fått sjukdomen trots vaccination. (Om hela världen vaccinerade lika flitigt som Sverige och Tyskland skulle mässling försvinna helt, precis som smittkopporna gjort, och vi skulle inte behöva vaccinera längre.)

Både vaccination och bilbälte är förstås jättebra skyddsåtgärder. En skillnad är att bältet skyddar enbart dig medan vaccinationen också är en solidarisk handling som bidrar till flockimmunitet och skyddar de små barnen som ännu inte fått vaccin. Om vi inte vaccinerade skulle i princip alla få mässling förr eller senare, många skulle behöva läggas in på sjukhus och trots vård skulle runt en promille dö eller få hjärnskada. En promille motsvarar 100 barn per år i Sverige.

Det är mycket prat i sociala medier om vaccinmotstånd, men i verkligheten har småbarnsföräldrarna stort förtroende för BVC och nästan alla låter vaccinera sina barn. Vid två års ålder är det bara tre av hundra barn som saknar något av de rekommenderade vaccinen. Befolkningen lyssnar inte på konspirationsteorier från ”anti-vaxxers”; de små grupperna med undermålig vaccinering är koncentrerade i Järna, där troende antroposofer av religiösa skäl vill att barnen skall få mässling, och kring Järva där myten om mässlingvaccin och autism inte ebbat ut än.

Det enda hot vi ser mot fortsatt god vaccintäckning i vårt land är om traditionella massmedier startar ogrundad skrämselpropaganda, då kan det tyvärr ta skruv. Vi har sett det ske i Japan där HPV-vaccinering helt avbröts och i Danmark där priset så småningom lär bli fler döda i livmoderhalscancer. Det är beklämmande att Sveriges Radios P1 nyligen återutsände ett program där Gardasil utan grund påstås ha givit farliga biverkningar. Och detta klavertramp upprepades alltså trots att P1 fällts i granskningsnämnden för ett annat program av samma reporter med motsvarande desinformation. Av skattefinansierad public service förväntar vi oss bättre än så.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev