Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Maffians maktimperier stoppas med tiggeriförbud

En norsk dokumentär beskriver en mörk baksida av tiggarmuggen där tiggeri och prostitution går hand i hand och styrs av samma rumänska kriminella nätverk som tjänar miljoner.

Publicerad: 28 april 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Tiggeriförbud

Martin Valfridsson, regeringens tidigare samordnare för utsatta EU-medborgare, har nyligen gått ut offentligt med att han ändrat uppfattning. Nu föreslår han en utredning om ett tiggeriförbud i Sverige. ”Om man förbjuder tiggeriet så kommer de inte längre komma för att tigga. Då kan man arbeta mer långsiktigt med fattigdomsbekämpning, antingen i Sverige eller i deras hemländer.” Martin Valfridsson har rätt.

Tiggeriförbud och sexköpslagen har mer gemensamt än vad man kan tro, båda syftar till att bekämpa organiserad brottslighet. Alla som prostituerar sig upplever inte att de utnyttjas och styrs av hallickar. Alla som tigger anser inte att de är offer för kriminella. Men både prostitution och tiggeri bidrar som fenomen till att göda samvetslösa kriminella nätverk som profiterar på människors fattigdom och utsatthet.

En norsk motsvarighet till Uppdrag granskning, NRK:s Brennpunkt, har granskat tiggeriet i Bergen under två års tid.  Norges public service beskriver en mörk baksida av tiggarmuggen där tiggeri och prostitution går hand i hand och styrs av samma rumänska kriminella nätverk som tjänar miljoner. Kyrkans fältarbetare, som sedan länge bedriver uppsökande arbete på stadens prostitutionsstråk, konstaterar att de nigerianska kvinnorna är bortdrivna och att det nu är rumänskor på gatan som är mycket svårare att få kontakt med.

Reportrarna avslöjar att flera av kvinnorna jobbar dubbelt. På dagarna tigger de i långa kjolar och på kvällarna säljer de sex i byxor och skinnjackor. Kyrkans fältarbetare bekräftar bilden ”Vi ser en rekke kvinner som tigger på dagtid, og selger sex på kveldstid.” En av kvinnorna har en dominerande roll som ”bordellmamma” och via hennes Facebook framkommer att hon rekryterar nya flickor i Rumänien.

Svensk polis har länge varnat för att sexhandeln i vårt land blir allt mer maffialiknande och att den ofta styrs från Rumänien på tryggt avstånd från svensk rättsskipning. En mycket stor del av de gatuprostituerade i Stockholm är från Rumänien. Sydsvenskan skrev förra året att 80 procent av de gatuprostituerade som Malmö stads uppsökande socionomer träffade var rumänskor. Polisen i Göteborg klarade för några år sedan upp den värsta människohandelshärvan i Västsverige i modern tid. Rumänska kvinnor såldes till hundratals köpare.

Sedan 2009 är det förbjudet att köpa sexuella tjänster i Norge men precis som i Sverige förekommer ändå sexhandel. Men utan lagen skulle prostitutionen vara ännu mer förekommande. Enligt Europol fokuserar människohandlare på destinationsländer med etablerad sexhandel och efterfrågan på prostitution där det är lätt att sälja sexuella tjänster.

Om tiggeri kan kopplas till organiserad brottslighet och sexhandel i vårt grannland kan vi inte blunda för att det även kan förekomma i Sverige. Eller att det är på väg. Tiggeriförbud i kombination med sexköpslagen är nödvändiga redskap som gör det svårare för maffiabossarna att bygga brottsimperier som trampar på mänskliga rättigheter.

Jenny Sonesson, pr-konsult, socionom, tidigare politiskt sakkunnig (FP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Tiggeriförbud

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev