Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

M slår in öppna dörrar med ny migrationspolitik

Moderaterna skärper sin migrationspolitik och talar om att bibehålla legitimiteten hos asylsystemet. Men den legitimiteten är i själva verket redan allvarligt skadad och det lär inte bli lätt att bygga upp den igen.

Publicerad: 19 juni 2018, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MigrationModeraternaMigrationsverket

”Fusk ska inte löna sig”, meddelar Moderaterna nu, i juni 2018. Och framhåller att ”förtroendet för svensk migrationspolitik bygger på att fattade asylbeslut är rättssäkra och håller hög kvalitet” samt att det ”aldrig ska löna sig” att lämna felaktiga uppgifter.

Retorik. Ord. Uttalanden.

Moderaterna satt i regeringsställning i åtta år. Det var under deras tid rättssäkerheten i asylprocesserna började vackla. Det var de som utnämnde Dan Eliasson till generaldirektör för Migrationsverket, mannen som yttrade de bevingade orden: ”Jag kommer aldrig bli upprörd över ett felaktigt beviljat uppehållstillstånd.”

Visserligen är det nya moderatkvastar som sopar nu och en hel del har de sopat upp efter regeringstiden 2006-2014. De har insett att omvändningar på asylpolitikens område krävs, om än mer än ett decennium för sent.

När Moderaterna nu för fram en rad åtgärder för att stärka rättssäkerheten i asylprocessen så slår de in en del öppna dörrar. De föreslår att:

Den som medvetet har lämnat felaktiga uppgifter i asylprocessen ska få sitt uppehållstillstånd återkallat.

Men det är inget nytt. Utlänningslagen 7 kap. 1 §:

Nationell visering, uppehållstillstånd och arbetstillstånd får återkallas för en utlänning som medvetet har lämnat oriktiga uppgifter eller medvetet har förtigit omständigheter, som varit av betydelse för att få tillståndet.

Denna paragraf tillämpades också relativt frekvent för drygt tio år sedan. Därefter blev det mer ovanligt och det senaste decenniet har aktivistiska grupper, så som bland annat #vistårinteut, fått allt större inflytande och nu anses det inte ”medmänskligt” att utvisa personer som erhållit uppehållstillstånd på bedrägliga grunder.

Skarpt uppdrag till Migrationsverket att prioritera återkallelseärenden.

I praktiken innebär uttalandet, som låter handlingskraftigt, just ingenting. Myndigheterna har tappat kontrollen över vilka som befinner sig illegalt i landet och hur många de är. I många kommuner betalar man till och med ut bidrag till personer som inte har rätt att vara här. Barn till utvisade tillhandahålls både skola och sjukvård. Detta måste Moderaterna ändra på om de menar allvar med att landets lagar ska efterlevas och att om man har fått avslag på sin asylansökan så ska man lämna landet.

Asylsökande ska ha skyldigheter i lag. Det bör innebära bland annat en skyldighet att utan dröjsmål lämna in id-handlingar, och att medverka till att identiteten utreds.

Återigen en dörr som redan är öppen. Motsvarande innehåll kan redan hittas hos Migrationsverket:

Du ska klarlägga din identitet genom att lämna in identitetshandlingar och genom att lämna tillförlitliga och trovärdiga uppgifter.

Moderaterna menar att det i grunden handlar om att bibehålla legitimiteten hos asylsystemet – en legitimitet som redan är allvarligt skadad och som därmed inte kan ”bibehållas”, utan snarare måste repareras.

Det krävs dock knappast några lagändringar för att fusk inte ska löna sig, bara tydliga direktiv till Migrationsverket, utlänningspolisen, Kriminalvårdens Transporttjänst och andra relevanta aktörer om att följa lagen. Lyckas Moderaterna med det så kan tilltron till asylsystemet långsamt börja återskapas. Lätt blir det inte.

Merit Wager, skribent och debattör, tidigare asylombud i 14 år, meritwager.nu

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev