Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

M och S tillsammans har kraft att desarmera SD

Ingen vill egentligen att Sverigedemokraterna regerar, det undgår ingen att de är lika mycket klåpare som en gång Ny Demokrati. SD har kladdat alltför länge. De som är störst måste agera ansvarsfullt och ta glassen ifrån dem.

Publicerad: 29 augusti 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaStefan LöfvenModeraternaSocialdemokraterna

Att öppna sina hjärtan och med kärlek möta det man uppfattar som hat och ondska har blivit den svenska modellen. Men strategin att ignorera och frysa ut har hjälpt Sverigedemokraterna framåt i stället för att stjälpa. De andra partierna har stått handfallna inför hur man ska få bukt med SD:s ökande popularitet.

Av historien lär vi att vi aldrig lär av historien. För den som minns missnöjespartiet Ny Demokratis framfart på 1990-talet är vår tid en déjà vu. De spelade på samma rädsla för nya folkgrupper och oro över att dessa aldrig skulle passa in, samma frustration över ökad brottslighet, samma invandringsrestriktiva drömmar. Och samma pärlband av skandaler, märkliga maktutspel och inre stridigheter. Precis som SD idag var Ny Demokrati ett enfrågeparti där drömmen om restriktiv invandring slog över i främlingsfientlighet. De ägde frågan.

Vad göra om barnet viftar med glass och hotar att kladda ner överallt? Man kan titta bort och torka upp i efterhand. Eller så tar man helt sonika ifrån barnet glassen.

Då var det Moderaterna med Carl Bildt vid rodret som i förhandlingar med Ingvar Carlsson fick hejd på NyD genom att helt enkelt ta tillbaka invandringsfrågan. Socialdemokraterna och Moderaterna kom överens om att "dra ner volymer", vilket aldrig uppfattades som att lägga sig platt eller gå de invandrarfientligas ärenden. Man gjorde bara det vid tidpunkten nödvändiga.

Kommer Socialdemokraterna och Alliansen nu - före valet - överens om en gemensam integrations- och migrationspolitik så är mycket vunnet och SD:s enda fråga försvinner från dagordningen.

Moderaterna och Socialdemokraterna har kommit överens förut, och tillsammans stramat åt migrationspolitiken. Låt dem än en gång göra upp om frågan och desarmera SD.

Handlingskraft från moderater och socialdemokrater tillsammans räcker för att ta ifrån Sverigedemokraterna makten.

Vänster- och Miljöpartiet bör tas bort ur maktposition. Att man har låtit små partier vara med och säga till om oproportionerligt mycket har stört alltför många människors känsla för demokrati som en rättvis regeringsform och lockat dem till SD.

Om S och M efter valet skulle ta ett steg längre och samregera skulle man helt blockera SD.

Man skulle till och med kunna alternera statsministerskapet, Stefan Löfven vartannat år och vartannat hen som Moderaterna snart väljer till partiledare.

Om de två största partierna är överens om integration vore det ett sätt att återta makten om svensk politik. Kom i lugn och ro överens om vettiga volymer, satsa på språkintro, skola och polis. M och S är vuxna, erfarna partier som har regerat länge. De kan med lätthet hitta en medelväg i alla frågor, exempelvis kan de i stället för att sänka lönerna slopa arbetsgivaravgiften för nyanlända i tio år och på så vis hjälpa många ut i arbetslivet.

Ingen vill egentligen att Sverigedemokraterna regerar, det undgår ingen att de är lika mycket klåpare som en gång Ny Demokrati.

SD har kladdat alltför länge. De som är störst måste agera ansvarsfullt och ta glassen ifrån dem.

Anna Ekelund Nachman, journalist, liberal debattör & begravningsentreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev