Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

M har fallit föga för oppositionismen

Anna Kinberg Batra försöker blidka den inre oppositionen genom att visa sig tuff. Det är därför hon lyft fram sin ambition om att ”utgångspunkten” är att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister efter nästa val. Men uttalandet har snarare kommit att tolkas som motsatsen.

Publicerad: 20 juni 2016, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Oppositionspartier frestas alltid att gå för långt i sin iver att kritisera de regerande. Som när partiledare ropar om att det ska vara förbjudet att kasta sten på blåljuspersonal. De vet att det redan är förbjudet, att problemet inte är straffsatserna utan svårigheten att få tag på förövarna. Men de säger ändå detta, därför att det är mer lönsamt att vädja till folkets primitiva instinkter än att undvika att bli hånad av tidningskolumnister.

Det är denna balansgång som gör tillvaron besvärlig för Moderatledaren. Företrädaren lämnade en massa bråte efter sig som hon får röja upp. Det är ett skäl till att en inre opposition försiktigt börjat ifrågasätta henne Men eftersom ingen given utmanare törs kliva fram så är hon säker i sadeln, åtminstone så länge opinionsutvecklingen fortsätter att bättra sig.

Det är därför som Moderaterna kör med en ganska tuff retorik om det nya utanförskapet. De hävdar exempelvis att det är upp emot 1 miljon svenskar som det rör sig om, vilket givetvis är populistiskt trams. Men poängen är inte att AKB avser att göra ett seriöst inlägg på ett SCB-seminarium, utan att tala om för väljarna att hon observerat samma problem som väljarna tycker sig se.

Framförallt måste AKB blidka den inre oppositionen genom att visa sig tuff. Det är därför hon lyft fram sin ambition om att ”utgångspunkten” är att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister efter nästa val. Genom att lova statsministern ett kok parlamentariskt stryk vill hon markera sin status som en klassisk sosseätare av Bohmanskt märke.

Men uttalandet har snarare kommit att tolkas som motsatsen. Dels som defaitism, att hon inte räknar med Alliansmajoritet. Dels som en öppning för fortsatt DÖ-samarbete. Det där med ”utgångspunkten” är typiskt rävgrytsspråk, som i det här fallet antyder att de kan tänka sig att rösta hur fan som helst, beroende på omständigheterna.

Men Socialdemokraterna bör tacka och ta emot. AKB har med sitt uttalande löst Socialdemokraterna från det som återstår av DÖ-överenskommelsens gentlemannaprinciper. Socialdemokraterna har nu fått löfte om att inte behöva lägga ner sina röster om AKB ska bilda regering i egenskap av företrädare för det största blocket.

Detta är ännu ett tecken på att vi går in i en tid där riksdagens respektfulla konstitutionella tillämpning upphör - till förmån för taktiserande. Och ett resultat av att riksdagspartierna överlag börjat tulla på sin värdighet. Frågan är vad Moderaterna ska göra, fortsätta falla för oppositionismens frestelse?

Partiet kan fortsätta vara lagom populistiska och köra med den brända jordens politik fram till valet 2018. Förutom att, såsom varandes bolagshöger, beta av några centrala politikområden som nu gjorts med energipolitiken, framförallt försöka ställa till med problem för den rödgröna regeringen. Allt för att fortsätta att gradvis degradera socialdemokratins trovärdighet som ett regeringsdugligt parti.

Eller så kan Moderaterna rikta in sig på att faktiskt medverka till att genomföra viktiga strukturreformer. Att redan som det ledande oppositionspartiet agera som om de satt i regeringen. Exempelvis få Socialdemokraterna att mer söka kvalitetssäkring av välfärden än vinstförbud; genomföra en regionreform; hyfsa skattesystemet och framförallt pragmatiskt lösa integrationsproblemen.

Frågan är inte om de borgerliga aktivisterna tillåter detta. Utan om Moderatledningen törs ge fan i dem.

Stig-Björn Ljunggren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev