Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Luleå river gammalt och bygger nytt för framtiden

Luleå kännetecknas av ambition, pragmatism, omsorg om skattepengar, nära samarbete med näringsliv och akademi. Där existerar den känsla av modernitet, tillväxt och framtidstro som landets opinionsmässigt krympande S/MP-regering har så svårt att förmedla.

Publicerad: 3 september 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaBostadsbyggandeBostadsbristenBostadspolitik

Sveriges, i mitt tycke, mest spännande kommun är Luleå. Ett socialdemokratiskt fäste, där kommunalråden Niklas Nordström och Yvonne Stålnacke står för S-politik av klassiskt märke. De har 49  procent av väljarna bakom sig. Alliansen når inte ens upp till 25 procent tillsammans. Nyligen utnämndes Luleå till en av landets tre Superkommuner av Dagens Samhälle.

Luleå kännetecknas av ambition, pragmatism, omsorg om skattepengar, nära samarbete med näringsliv och akademi. När IT-staden Luleå samarbetar med Facebook, värnar stadens tekniska universitet och renoverar den viktiga hamnen skapas tillit och dynamik. Där existerar den känsla av modernitet, tillväxt och framtidstro som landets opinionsmässigt krympande S/MP-regering har så svårt att förmedla.

Stålnacke och Nordström efterträdde dominanten Karl Petersen. Under sin tid som kommunalråd (2002–2013) fick Karl Petersen och S egen majoritet i två val. I dag existerar, inte minst genom Niklas Nordströms energiska medverkan, såväl kontinuitet men framför allt en imponerande och konkret förnyelse till gagn för Luleåborna.

Nyligen klubbades beslutet att sälja 1 600 allmännyttiga bostäder och samhällsfastigheter till expansionshungriga Rikshem för 1,6 miljarder. Därmed bröts ett trögt, destruktivt kommunalt bostadsmonopol. Luleå frigör behövligt kapital och får en tillväxt av nya bostäder på ett sätt som bostadsbolaget Lulebo aldrig fixade. Kommunen förblir en stor bostadsaktör men friskare vindar blåser in i den lokala marknaden.

Det är inte särskilt förvånande att Nordströms och Stålnackes främsta antagonister i Luleå återfinns bland marxister (Vänsterpartiet och Rättvisepartiet) och sverigedemokrater. Dessa har varit de allra skarpaste kritikerna av affären med Rikshem. Stålnacke och Nordström bet ifrån i debatten i fullmäktige.

”Jag häpnar. Det låter som att vi hamnat i Sodom och Gomorra. Att det här är Armageddon. När alla affärer är genomförda kommer Lulebo vara ett av Sveriges mest välskötta fastighetsbolag som väcker avund i andra svenska städer”, menade Nordström.

”Ni som sitter här inne har aldrig haft så mycket insyn i Lulebos affärer som ni har i den här affären”, fyllde Stålnacke i till ledamöterna. Trots hårda ord och anklagelser i fullmäktige klubbades ändå Luleås största affär någonsin igenom med bred majoritet.

Om partiets store ideolog Nils Karleby (1892–1926) – som räddade svensk socialdemokrati från dogmatisk marxism och inledde den marknadsvänliga reformistiska linjen – betraktar Luleå i dag från sin himmel tror jag att han känner stolthet över att det fortfarande finns de som aktivt förvaltar hans arv.

Sveriges, i mitt tycke, mest spännande kommun är Luleå. Ett socialdemokratiskt fäste, där kommunalråden Niklas Nordström och Yvonne Stålnacke står för S-politik av klassiskt märke.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News