Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Lönen, vinsten, lånen – och utrymmet för vin och tv-spel

Ungarnas veckopengsutrymme står i direkt relation till mitt eget löneutrymme. Men utlåningsutrymmen och vinstutrymmen hör man mer sällan om.

Publicerad: 29 mars 2018, 20:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämlikhetLönerLönebildning

Jag har blivit som föräldrar är mest. Barnen vill ha godis eller nya tv-spel, men jag svarar att vi inte har råd. Oftast är det en ren lögn, vi har visst pengar men vi behöver dom till andra saker. Men det säger jag inte. Vi kanske inte ens behöver dom, jag kanske ska köpa vin för pengarna. Föräldrar har ju nästan alltid råd med sina laster, eller hur? I politiska termer antar jag att det sker en fördelningspolitik mig och ungarna emellan. Våra ekonomiska utrymmen skiljer sig åt. Det låter trevligare när jag tänker på det så.

Utrymme är ett svårt ord. Särskilt när det används tillsammans med ordet lön. Det sägs nämligen existera ett löneutrymme. En fix procent som slår fast hur mycket svenskarna får tjäna. Kan tjäna. Som en naturlag. Det finns ingen motsvarande siffra på hur stora vinster ett företag får tjäna. Ordet vinstutrymme används inte.

“Vi är inte nöjda med vinstutvecklingen” sa Nordeas vd Casper von Koskull efter att Nordea sista kvartalet 2017 gjort en vinst på 796 miljoner euro. I den takten tjänar banken över 30 miljarder om året, eller ungefär 1000:- per svensk pensionär och månad.

Det finns inga klara gränser för hur mycket pengar bankerna får låna ut. Det finns inget utifrån definierat utlåningsutrymme.

Det finns lagar mot skatteflykt men de tycks tandlösa om vi ser på resultatet i form av miljardtransaktioner till skatteparadis.

Det enda strikt begränsade sättet att tjäna pengar på är arbete.

Som exempel från min egen bransch fortsätter byggnationen av Karolinska kosta pengar. Skanska som utfört bygget gjorde 5,3 miljarder i vinst 2017. Verksamheten i det dyra huset, själva sjukvården, ska däremot kosta mindre. Lönerna är så pressade att personalbristen successivt blir allt värre. Löneutrymmet är trångt, men personalutrymmena har blivit påtagligt luftigare.

Men varför vara missunnsam när de flesta av oss har mat på bordet? Kan inte rika bara få vara rika? Mat är definitionsfråga. Sverige har 187 miljardärer och 1,8 miljoner invånare som lever i eller riskerar fattigdom och social exkludering. Globalt är bilden ännu sämre. De åtta rikaste männen har lika mycket pengar som den fattigaste hälften av jordens befolkning.

Ungarna klarar sig utan den senaste konsolen tv-spel men deras veckopengsutrymme står i direkt relation till mitt eget löneutrymme. Och när jag tänker på hur allt står till behöver jag det där vinet.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev