Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Löfvens vägval avgörande för S framtid

Socialdemokratin har ett par avgörande år framför sig. Klarar Stefan Löfven att hålla radikaliseringen i den egna närmiljön stången så kan det steg för steg börja gå riktigt bra.

Publicerad: 10 augusti 2015, 05:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSocialdemokraternaSocialdemokraterna

Stefan Löfven går snart på sitt andra riksdagsår som statsminister. Utifrån ett småsurt minoritetsläge ska han försöka få till ett antal breda uppgörelser med allianspartierna i grupp och/eller enskilt. Klarar Löfven av att hålla radikalismen i sin egen närmiljö stången så kan det mesta gå bra. Och det finns gott om föregångare att inspireras av.

Rudolf Kjellén var talesman för det konservativa riksdagspartiet Unghögern för ungefär 100 år sedan. Kjellén vurmade för det ”organiska folkbegreppet” där befolkningen i nationen inte endast utgörs av de nu levande generationerna. Vi som lever nu är endast ”en våg i strömmen, en stund i ett levnadslopp”, skrev Kjellén och slog fast att ”Fosterlandet även omfattar de döda och de ofödda millionerna, vid vilka den levande generationen är olösligt bunden genom minne och hopp.” (Historisk Tidskrift 122:3. 2002)

Kjelléns folkbegrepp uppfattas oftast som en lovsång till det mycket konservativa och snudd på reaktionärt långsamma framåtskridandet.

Å andra sidan och i rimliga proportioner ligger det mycket klokskap i det där eftertänksamma anslaget.  Flera av de ledande personerna inom den unga socialdemokratin påverkades också av Rudolf Kjellén. De gemensamma dragen mellan Per-Albins Folkhem, Kjelléns folkbegrepp och reformismen som sådan är uppenbara; samhället byggs steg för steg. Göran Persson liknande ibland socialdemokratins reformism vid en snigel som i sakta mak och med inlyssnande känselspröt rörde sig försiktigt framåt.

Hos Tage Erlander och även hos Ingvar Carlsson var insikten djup om att många problem ”löser sig själva” om man inte har för bråttom. En numera mycket vuxen socialdemokrat och vän berättar gärna historien om hur hen som ung och radikal i SSU togs åt sidan av Gunnar Sträng som i fostrande anda förklarade att ”man ska inte ta fler steg framåt än att det är möjligt att ta ett steg bakåt.”

Det reformistiska anslaget är havande med väljarstöd också nu. De flesta väljare står i mitten och lutar lite åt vänster eller lite åt höger. Det är därför moderaternas framgångar kom först när de la radikaliteten på hyllan. SD utmanar snart M och S om rollen som största parti därför att de vid sidan av invandringsfrågan framstår som ett mittenparti med rätt så vaga uppfattningar i många sakfrågor.

Socialdemokraterna har å sin sida en historiskt förvärvad förtroendebas som kloka reformister; S har över en fjärdedel av väljarna med på vagnen. Vilket är ett strålande resultat med tanke på hur partiet har haft det under det senaste decenniet. Om nya väljare ska hitta fram till S under nästa decennium beror däremot helt på vilka vägval som S nu gör som regeringsparti.

Givet lärdomarna från Rudolf Kjellén och framåt så är det enskilt viktigaste för S att undvika det slags radikalisering där den egna ”sanningen” är allt och där människors uppfattningar om nuet är intet. Slår fällan med S, V och MP igen så är det nog kört för ett bra tag.

Den som däremot håller många dörrar öppna lär alltid hitta någon utväg.

Widar Andersson, Chefredaktör och vd för Folkbladet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News