Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Löfven låter mer som Donald Trump än en svensk statsminister

När man som Stefan Löfven påstår att vi inte såg detta komma, ger man också en bild av att det inte skulle ha pågått en debatt om dessa frågor. Det stämmer inte. Debatten har funnits och regeringens strategi i den har varit att förminska allvaret och anklaga meningsmotståndare för att skada landets anseende.

Publicerad: 20 november 2019, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

UtanförskapBrottGängkriminalitetKriminalitetHedersvåldStefan LöfvenMorgan Johansson

Stefan Löfven upprepade samma fras vid tre tillfällen under sin intervju med i Agenda i söndags: Vi såg inte detta komma.

Det är ett förbluffande påstående av en statsminister som både bevisligen känt till relevanta fakta, och som tills nyligen haft som strategi att förringa utvecklingen och anklaga meningsmotståndare för att svartmåla landet.

För det är ju omöjligt att Stefan Löfven eller regeringen inte skulle ha sett eskaleringen och brutaliseringen av våldet i svensk gängmiljö. När Löfven tillträdde som statsminister hade gängmorden nästan femfaldigasts sedan 1990-talet, från 4 till 19 per år. 2018 hade det mer än tiofaldigats till 45. Det har varit frågan om en successiv ökning över tre decennier.

Redan under Löfvens första mandatperiod tilltog också bombningar och handgranatattacker på ett sätt som saknar motsvarighet i den industrialiserade världen.

Lägg till sådant som radikalisering, hedersvåld, attacker på blåljuspersonal och växande maffiastrukturer i svenska utanförskapsområden – vilket sedan ett antal år är belagt i forskning och rapporter från svenska myndigheter.

När man som Stefan Löfven påstår att vi inte såg detta komma, ger man också en bild av att det inte skulle ha pågått en debatt om dessa frågor. I själva verket pågick en intensiv debatt, där regeringens strategi var att så långt det var möjligt förminska allvaret i utvecklingen, och anklaga meningsmotståndare för att skada landets anseende.

Så sent som för två år sedan hävdade justitieminister Morgan Johansson i Wall Street Journal:

”Som alla länder har Sverige problem med våldsbrottslighet. … Men tanken att situationen är värre i vårt land är helt felaktig.”

Regeringens gick på sin hemsida Facts about migration, integration and crime in Sweden så långt att man avfärdade som myt att Sverige skulle ha drabbats av ett islamistiskt terrordåd i april 2017 – även efter att gärningsmannen erkänt dådet och att han svurit trohet till IS. Först senare har terrordådet försvunnit som myt från regeringen hemsida – men texten ändrades utan att redigeringen nämndes eller märktes med datum.

Denna strategi har inte bara gällt det grövsta våldet. Den sociala oro som fortplantat sig genom samhället, och som bland annat resulterat i att bibliotek på flera orter fått anpassa öppettider efter gäng, avfärdades som en främlingsfientlig myt av dåvarande kulturborgarrådet Roger Mogert (S) i Stockholm. (Se gärna vår debatt om detta i Aktuellt för två år sedan.)

Slutligen: Ställd inför möjligheten att förklara vad han egentligen menade i intervjun i Agenda, påstår Stefan Löfven i DN om sin regering att ”[a]lternativet hade varit ett högerkonservativt block beroende av Sverigedemokraterna, och jag vill stå upp för ett demokratiskt öppet samhälle med fria, oberoende medier och fria oberoende domstolar och så vidare.”

Stefan Löfven påstår alltså att den svenska oppositionen hotar själva demokratin i landet.

Det är sådant man förväntar sig att höra från Donald Trump, inte en svensk statsminister.

Paulina Neuding, Europaredaktör på tidskriften Quillette

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev