Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Liberalerna hindrar en seriös EU-debatt

Man hatar inte EU bara för att man inte tycker som Liberalerna. Man hatar inte Europa om man inte vill att EU ska reglera svenska löner. Liberalernas inställning till EU förstör den svenska debatten.

Publicerad: 13 maj 2019, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EULiberalerna

Den som inte vill att svenska skattebetalare ska betala mer till EU är populist. Det tycker Liberalernas partiledare Jan Björklund, som på Twitter kritiserar Jonas Sjöstedt. Vänsterledaren vill tillsammans med M och KD stoppa en höjning av den svenska EU-avgiften. Visst är det lite udda – en vänsterpartist får kritik från en liberal för att inte vilja ta mer pengar från skattebetalarna.  Att inte vilja betala ännu mer än de 40 miljarder Sverige skippade ner till Bryssel i fjol är så klart inte populism. Att Björklund dömer ut alla som hellre ser en omprioritering i EU:s budget snarare än höjda medlemsavgifter säger mer om Liberalernas skruvade inställning till EU än något annat. Det är smått fascinerande.  Liberalerna är inte bara EU-positiva. De älskar EU, och det på ett sätt som inte är sunt för ett liberalt parti. En borgerligt liberal grundhållning borde präglas av en sund skepticism mot maktinstitutioner. Staten kan inte lösa alla problem och bör inte försöka göra det heller. Makten bör ligga nära medborgarna och politiska beslut bör fattas på en nivå med största möjliga demokratiska kontroll.  Allt detta förstår Liberalerna alltsom oftast – när det gäller nationell politik. Där har L inga problem med att kritisera regeringen för en alltför expansiv budget, att skatterna höjs, att reglerna för småföretagare är för krångliga eller vad det nu kan vara. Så fort politiken lyfts upp på EU-nivå är dock varje kritik av maktutövande ett hot mot freden på kontinenten. När det gäller EU har plötsligt distinktionen mellan stat och samhälle försvunnit. Maktinstitutionen EU – kommissionen, parlamentet och domstolen –- har blivit synonymt med europeisk kultur och europeiska värderingar i allmänhet. Det är ingen liberal inställning. Snarare liknar den Socialdemokraternas försök att blanda ihop Sverige som nation med den socialdemokratiska samhällsmodellen.

Dessutom har L tappat förmågan att se proportioner. Att vara skeptisk till att EU ska kvotera föräldraledigheten eller reglera minimilöner gör en inte till en hemsk person som vill se krig mellan Tyskland och Frankrike. Liberalerna påtalar ofta att vi måste ta EU-frågorna på allvar i Sverige, och det är sant. Men L:s inställning är snarare ett hinder för en seriös EU-debatt.

I en intervju med Sveriges radio (6/5) fick partiets toppkandidat Karin Karlsbro frågan om den kommande europeiska åklagarmyndigheten. L vill att Sverige ska ansluta sig och att myndigheten ska arbeta med kontraterrorism. Säpo är starkt kritisk till en sådan instans och menar att det skulle försvåra arbetet mot terror. Vad anser Liberalerna om det? “Europas länder behöver mer samarbete och kroka arm”, svarade Karlsbro.   Men “mer samarbete!” som svar på varje fråga är inte seriöst. Att de europeiska länderna ska samarbeta är alla överens om, frågan är bara hur och om vad. Bra politik måste vara effektiv och ge resultat. Det gäller både på nationell och europeisk nivå.

Karin Pihl, fri krönikör samt ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EULiberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev