Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Låt hederliga sexförsäljare jobba ifred

Det är bra att lagen kan skydda den som säljer sex från att bli utnyttjad, men det är inte rätt att använda kopplerilagen för att slänga ut folk på gatan.

Publicerad: 2 mars 2017, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KriminalitetArbete

Sexförsäljning på thaimassageinrättningar påstås vara ett utbrett problem. Man räknar med att ungefär 120 ställen - jämnt fördelade över Stockholm, Göteborg och Malmö - erbjuder extra service.

Nu har polisen i Göteborg ett nytt sätt att komma åt ovanan - genom att skjuta över ansvaret för dess upphörande på någon annan. Man ringer helt enkelt upp fastighetsägarna och förklarar att det förekommer sexförsäljning i deras lokaler. Så fort hyresvärden görs medveten om vad som pågår blir hen medskyldig, för den som enligt kopplerilagen vet att sexköp förekommer utan att vidta åtgärder, främjar prostitution och är således en hallick.

Det påstås att fastighetsägarna är positiva till polisens nya förfarande - vad annat kan de säga? Då prostitutionsmotstånd har blivit konsensus blir det omöjligt att opponera sig.

Det är bra att lagen kan skydda den som säljer sex från att bli utnyttjad, men det är inte rätt att använda kopplerilagen för att slänga ut folk på gatan.

Vår regering kallar sig feministisk men feminism är också att respektera vuxna människors val även när de inte ens i närheten liknar de val som man själv skulle göra.

Den svenska modellen är att förbjuda sexköp men tillåta försäljning med armbågen - kopplerilagen gör det i praktiken omöjligt för sexsäljaren att hyra lokal, bostad, bjuda vänner på middag och ha samboförhållande (bor du i en lägenhet där hyran delvis betalas med sexpengar befrämjar du prostitution). Den som tar emot pengar eller gåvor av någon som har tjänat pengarna på att sälja sex kan åtalas. Lagen gör bokstavligen sexförsäljaren till paria och pengarna smutsiga.

Att förbjuda köp men inte försäljning är att se ner på försäljaren. Vore det omsorg att låtsas måna om exempelvis pizzabagare men förbjuda köp av calzone?

I ett land där sexualiteten är fri och man har rätt att ha sex av alla möjliga orsaker utöver kärlek skorrar det illa att förbjuda sexköp.

Vilka transaktioner människor väljer att göra i utbyte mot sex - vare sig det är trygghet, lust, tristess, pengar, en dyr vigselring eller några drinkar på krogen - borde vara upp till dem och inte störa tredje part eller ödslas skattepengar att förhindra.

Låt vuxna människor fatta egna beslut. Vi talar om prostitution, inte tvång eller människohandel. Om ingen blir utnyttjad, vem kan då störas av en halvtimmes massage med happy ending?

Och vad ska massörerna göra i stället - de som försörjer sig själva, inte knarkar eller gör större väsen av sig?

Varför ska polisen nöja sig med att vältra över ansvaret på fastighetsägarna? Göteborgspolisen kan väl ringa upp de prostituerades förskolor och berätta hur vårdnadshavaren har tjänat sina pengar. Då måste barnets plats sägas upp (tar förskolan emot sexköpspengar är de ju hallickar) och om föräldern inte har barnomsorg kan hen inte arbeta och då har man - voilà! - effektivt satt stopp för prostitution.

Jag skulle hellre se att Göteborgspolisen ägnar sig åt att lösa exempelvis mord, våldtäkter, rån och inbrott än att hota om att lagföra hederliga människor.

Anna Ekelund Nachman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KriminalitetArbete

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev