Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Låt Göteborgs judar slippa nazister runt knuten

Varför utropa nationella minoriteter om man tänker ignorera allt som är av vikt för dem? Ge inte nazister demonstrationstillstånd på lördagar. Eller alls.

Publicerad: 12 september 2017, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

NazismAntisemitism

Jom Kippur, försoningsdagen, är årets viktigaste helgdag för judar i hela världen, vare sig man är religiös, troende eller helt sekulär.

Det finns de som kallar sig tvådagarsjudar därför att de under hela året lever ett assimilerat liv, struntar i sabbaten, gladeligen äter kräftor och har julgran, men när först nyåret Rosh Hashana kommer och sedan Jom Kippur veckan därpå, masar de sig iväg till synagogan. Den mest inbitne anti-juden hoppar till sin egen förvåning plötsligt över morgonkaffet och fastar sedan stående hela dagen i den knökfulla synagoga han inte har sett insidan på under hela året, i solidaritet med alla andra som hittat dit.

Nu har polisen i Göteborg givit nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, tillstånd att demonstrera nära synagogan just på Jom Kippur. Judiska centralrådet i Sverige har överklagat beslutet. Med all rätt.

Som situationen är idag med terrordåd och mördade judar i bland annat Paris och Köpenhamn, med en oräknelig mängd incidenter av antisemitisk karaktär i till exempel Malmö, är det inte konstigt att judar blir oroliga och söker olika reträttvägar. Man skyltar inte med sin davidsstjärna, vågar aldrig bära kippa. Många skaffar boende i Israel för att ha någonstans att fly om läget i Europa skulle förvärras.

Renodlade nazister utanför synagogan på den judiska gruppens viktigaste dag spär på känslan av otrygghet.

Polisen uppger att man bara tagit hänsyn till säkerhetsaspekten vid valet av väg, och att man inte har möjlighet att ta hänsyn till omständigheterna.

– Vi varken får eller kan väga in symbolfrågor när vi ger tillstånd, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

Att ha mor- eller farföräldrar som har överlevt Förintelsen, att ens släkt sånär har utrotats av den enda anledning att de varit judar  av människor som en gång bar på samma unkna tankegods som dagens nazister – är inte en "symbolfråga", det är en verklighet som känns inpå bara skinnet.

Det är inte fråga om känslor utan om statens ansvar för sina minoriteter. För en stats stabilitet är det oerhört viktigt att man ser till att landets alla minoriteter känner sig trygga.

Judiska svenskar är ingen obskyr liten grupp. Judar har levt och verkat i Sverige sedan 1770-talet och deras traditioner och helgdagar har firats här lika länge.

Att polisen i Göteborg har missat deras allra viktigaste helgdag får man väl skylla på bristande allmänbildning. Eller brist på empati. Ge inte nazister demonstrationstillstånd på lördagar. Eller alls.

Varför utropa nationella minoriteter om man tänker ignorera allt som är av vikt för dem? Är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar svenskar eller bara exotisk kuriosa?

Kanske kan man hänga upp en almanacka med åtminstone de nationella minoriteternas viktigare helgdagar hos de tjänstemän som beslutar var och när demonstrationstillstånd ska utfärdas. Nu för tiden finns dessutom jättebra appar för det.

Tänk om, gör om, gör rätt. Det är illa nog att fasta i 25 timmar utan att ha de där idioterna svansande kring knuten.

Anna Ekelund Nachman, journalist, liberal debattör & begravningsentreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

NazismAntisemitism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev