Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Länge sedan svensk förort var fransk förebild

Den här sensommaren och tidiga hösten har präglats av samma sorts våld och social oro som vi i Sverige storögt betraktade på håll hösten för elva år sedan då upplopp rasade i Frankrike. Den gången lyfte franska medier fram Rinkeby som förebild. Det är länge sedan nu.

Publicerad: 20 september 2016, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RäddningstjänstenPolisenSegregationFörorter

Hösten för elva år sedan rasade upplopp runtom i Frankrike. Det var länge sedan, inser man om man tittar i de svenska artikelarkiven. Svenska medier rapporterade om bilbränderna och våldet mot blåljuspersonal som ett främmande fenomen som gripit tag i Frankrike på grund av sådant som var fel med det franska samhället; ojämlikhet, landets koloniala förflutna, rasism. Och på politiskt håll varnade Folkpartiets Mauricio Rojas och Lars Leijonborg för en liknande utveckling i Sverige.

Den här sensommaren och tidiga hösten i Sverige har präglats av samma sorts våld och social oro som vi betraktade storögt på avstånd då. Nu får man leta i lokalnyheterna på morgnarna för att veta var det brunnit bilar och kastats sten under natten. Vardagsmat kan inte alltid ge rubriker i rikspress.

Några exempel från den gångna veckan:

Vivalla, Örebro, tisdag: Maskerade män kastar sten mot polis. En polisbil får en ruta krossad.

Oxhagen, Örebro, lördag: Ett trettiotal maskerade män attackerar polisen beväpnade med golfklubbor, stenar och brandbomber.

Tureborg, Uddevalla, lördag: En polispatrull rycker ut i en räddningsinsats efter att en tvååring ramlat ut från ett fönster på tredje våningen. Poliserna utsätts för stenkastning. (Pojken fick endast lindriga skador av fallet, ingen polis skadades). Detta är andra gången på en vecka som polisen utsätts för stenkastning i Uddevalla. Tidigare har polis attackerats efter en utryckning på vad som visat sig vara ett falsklarm.

Rosengård och Seved, Malmö, natten till söndag: Ett femtontal bilbränder. Boende i ett flerfamiljshus evakueras sedan gastuber upptäckts i en bil som satts i brand.

”– När en brand är släckt kommer nästa, säger Marie Keismar vakthavande befäl vid polisregion Syd.”

Kronogården, Trollhättan, natten till söndag: Stenkastning mot en fest, efter att gärningsmännen nekats inträde.

Järna, söndag: En förskola brinner. Utreds av polisen som mordbrand. Brännbara vätskor har hittats i närheten, och ungdomar ska ha setts på taket.

Gottsunda, Uppsala, söndag: Maskerade män går runt och tänder eld på bilar.

Eslöv, natten till måndag: Flera bränder som misstänks vara anlagda.

”– Det har brunnit i princip varje dag sedan den 13 september, säger Mattias Sköld, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd till TT.”

Tillbaka till senhösten 2005. När upploppen pågick i Frankrike fann den franska tidningen Le Figaro en förebild i Sverige. Reportaget i Le Figaro återgavs i Svenska Dagbladet, utan ironi, under rubriken ”Rinkeby franskt föredöme”:

”Rinkeby beskrivs som en stadsdel befolkad av invandrare, där ordning råder och där livet är behagligt att leva. … Tidningen noterar att arbetslösheten bland invandrarna är ett stort problem även i Sverige. Men, skriver Le Figaro, den sociala integrationen enligt svensk modell tycks inte skapa mycket frustration.”

Ett drygt decennium sedan.

Paulina Neuding

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev