Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

”Läkarna vill inte ha Region Skåne som arbetsgivare”

Hur ska det gå med sjukhusen när personalen inte orkar? Det offentliga vårdsystemet tycks röra sig mot sammanbrott när allt fler vårdplatser stängs på grund av personalbrist. De som är kvar får slita med överbeläggningar och orimlig stress.

Publicerad: 1 februari 2017, 05:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SjuksköterskorVinster i välfärdenSjukskrivningar

Köer och väntetider ökar, men privata välfärdsföretag har lättare att få personal. Capio S:t Göran är det sjukhus i Stockholm som bäst lyckas undvika kaos på akuten och överbeläggningar. Hur kan det komma sig att den politiska debatten ändå fokuserar på vinster i välfärden?

I Region Skåne är styret rödgrönt, med det ombyggnadsplågade Helsingborgs lasarett i topp på listor där ingen vårdgivare vill ligga högt, som den för bötesföreläggande från Arbetsmiljöverket. Sedan år 2000 har blocken skiftat vid makten i regionen på ett förödande vis, med återkommande destruktiva omorganisationer som följd.

I motsats till Helsingborg har Ängelholms lasarett haft gott rykte. Där har bland andra Aleris ryggklinik varit en uppskattad och uppmärksammad verksamhet. Nu vill Region Skåne säga upp avtalet och ta över i egen regi. De eftertraktade specialistläkarna vill inte ha regionen som arbetsgivare. Men det måste finnas en ”komplett vårdkedja”, enligt regionrådet Yvonne Augustin (S).

Helsingborgs Dagblad rapporterar (26/1) att en majoritet av nordvästra Skånes ortopedspecialister protesterar mot att avtalet sägs upp: ”Vi ser ingen möjlighet att klara det, vi klarar ju inte ens det åtagande vi har i dag”, säger David Wisinger, överläkare på Helsingborgs lasarett.

”Man kommer att klara detta i egen verksamhet. Dom har rätt gott om tid. Vi har fått det beskedet.” Av vem? Jag är bara en av många som frågat Yvonne Augustin hur det ska gå, om läkarna försvinner: ”Verksamhetschefen i Helsingborg har gett beskedet att vi kommer att klara detta. Jag måste helt enkelt lita på de besked jag får av dem som planerar verksamheten.” Jag tackade för samtalet.

Den 7 februari ska Region Skåne besluta om framtiden, eller icke-framtiden, för Aleris ortopedklinik i Ängelholm. Att verksamheten är ekonomiskt sund och att patienterna är nöjda spelar ingen roll.

De som är emot vinster i välfärden påstår sig värna skattebetalarnas pengar. En förbisedd kostnad i sammanhanget är personalens sjukfrånvaro. Den är mycket högre hos offentliga huvudmän än privata, enligt siffror från Försäkringskassan och Svenskt Näringsliv (se till exempel Dagens industri 29/11 2016). I slutenvården har landsting och regioner 27 procent högre kostnader för sjukfrånvaro, i öppenvård och tandvård 40 procent högre.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler ser ”ekonomiska realiteter” bakom de lägre sjuktalen hos privata arbetsgivare: ”Det kan vara så att man värderar sjukskrivningarna som ett tydligare verksamhetsproblem”.

Det höga priset för frånvaro och vikarier syns i bokföringen. Kvinnor med anställning i offentlig sektor dominerar bland sjukskrivna. Totalt kostar de långa sjukskrivningarna staten 75 miljarder kronor om året. Det är dags att flytta fokus från övervinster till översjukskrivningar.

De som är emot vinster i välfärden påstår sig värna skattebetalarnas pengar. En förbisedd kostnad i sammanhanget är personalens sjukfrånvaro.

Åsa Moberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News