Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Kvinnliga förberedelser inför sommarens faror

Skolavslutning och sommarlov innebär särskilda påfrestningar för kvinnor. Det gäller att beväpna sig, vara på sin vakt och förberedd när krisen kommer.

Publicerad: 7 juni 2018, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är nu alla lärare på skola, förskola och kulturskolan, alla fritidspedagoger och barnskötare, fotbollstränare och scoutledare ska ges presenter. Och det är en mamma som ska sköta insamlingen. Här gäller det att agera förebyggande: ta fram maillistan till de andra föräldrarna, klicka bort alla mammor från listan och skicka sedan brev till papporna. Skriv: “En liten fågel viskade i mitt öra att ni pappor bestämt er för att sköta insamlingen till lärarna i år! Tack på förhand och lycka till.”

På stranden räcker det inte med att du behöver tackla förakt inför din ett år äldre kropp, samt tackla skammen över att devisen att alla kroppar med bikini på är bikinikroppar inte bitit på dig; dessutom ska du försöka hålla koll på barnen i ett hav av barn där alla ropar mamma. Packa en t-shirt eller badrock du kan fly in i när du inte orkar vara ett vandrande kroppspositivt plakat eller “rocka magfettet” mera. Lär barnen ropa pappa om de vill dig något. Om du då hör “pappa” är det garanterat ditt barn. Dessutom kvicknar strandens alla pappor till och vänder sig på badlakanet och undviker i bästa fall att bränna axlarna.

Skaver dina lår mot varandra när du går i kjol eller klänning? Nu finns fräsiga band att trä över låren för att förhindra detta. Ett annat simplare knep är att gå bredbent. Tänk cowboy. I en bok om friluftsliv varnas för lårskav och friktion mellan skinkorna vid vandring. Det kallas lite vitsigt för infanterield, och tipset i boken är att gå med öppen gylf. En bild illustrerar att detta underlättas med hängslen på byxorna. Alltså, köp hängslen. Eller, gå inte runt så himla mycket. Ligg stilla, gärna på något mjukt. Klipp inte gräset, skura inte grillen: det skaver ju för mycket mellan låren.

Inför sommaren höjs ofta ett finger som varnar för könssjukdomar och oönskade graviditeter. Men jag vill också varna för utomhussex. Fästingburna infektioner är till exempel mer svårbehandlade än klamydia. En skalbagge i trosorna har ingen dött av med var vaksam på att ni inte befinner er i en djurhage. Semestertider innebär inte sällan alkohol, erektionens största fiende. Sammanfattningsvis, lämna vinlådan hemma och om du visat de ädlare delarna i skog och mark, ta fickspegeln till hjälp för fästingkontroll.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev