Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: Kvacksalvarna har trots allt något att lära läkarna

KAM-utredningen föreslår att endast legitimerad personal får ge sig in innanför patientens hud. Men att undantag föreslås för akupunktur är förvånande. För akupunktur är potentiellt livsfarligt. Dock har alternativterapeuterna annat att lära läkarna.

Publicerad: 23 september 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LäkareMiljöpartiet

Snart löper remisstiden ut för Kjell Asplunds utredning om Komplementär och alternativ medicin (KAM). Utredningen kanske inte helt tillfredsställde Miljöpartiet, som sannolikt låg bakom att de ursprungliga utredningsdirektiven tillskrev alternativmedicinen ”ett holistiskt synsätt, till skillnad från den etablerade hälso- och sjukvården”. Men den del av utredningen som föreslår en hemsida med officiell statlig information om alternativmetoder (enligt norsk modell) gillas nog av de gröna.

Vad gäller införande av KAM i den vanliga vården ser inte utredningen något behov av att mäta KAM med en annan måttstock än den för naturvetenskapligt grundade metoder. Helt självklart kan man tycka, men hade vi hållit oss till den principen tidigare hade förmodligen inte akupunktur och kiropraktik etablerat sig bland legitimerade vårdgivare.

Det viktigaste resultatet av utredningen är förslaget att bredda ”kvacksalverilagen” så att bara legitimerade vårdgivare får behandla sjukdom hos barn under 15 år, sjukdom hos gravida och allvarlig sjukdom hos övriga. Kryphålet för alternativmedicinare blir att de fortfarande ska få lov att behandla dessa patienter med ”symtomlindrande” avsikt. Det blir intressant att se hur den gränsen ska omsättas i lagstiftning.

Utredaren föreslår att endast legitimerad personal får ge sig in innanför patientens hud. Andra får inte utföra kirurgi, inte ta biopsier eller venprover, inte sätta dropp. Men att utredningen vill göra ett undantag för akupunktur är förvånande. För akupunktur är potentiellt farligt, det finns många publicerade fall med punkterad lunga, en del med dödlig utgång, och nyligen ett dödsfall med punkterad hjärtsäck som nu ska prövas i domstol. Sticka nålar i folk borde förbehållas legitimerad personal, och även de borde egentligen avstå från akupunktur då det är oetiskt att ge behandlingar som endast verkar genom placeboeffekt.

Två andra skadliga metoder från traditionell asiatisk medicin nämns inte uttryckligen i utredningens förslag till lagstiftning. Men moxibustion, att lägga torra örter på huden och sätta eld på dem borde inte vara tillåtet. Helst inte heller de sugkoppar som ger blodutgjutning i huden, ”cupping”.

De flesta KAM-metoder är trots allt harmlösa, risken är i stället att patienten avstår från viktig behandling i den vanliga vården. Det borde därför övervägas ett förbud mot att avråda från skolmedicinsk behandling vid allvarlig sjukdom.

Inom utbildningen till läkare och andra legitimerade vårdyrken vill utredningen införa ett par högskolepoäng om KAM-metoder. Det lär bli svårt att på så kort tid ge en exposé över den mängd alternativa behandlingar som marknaden erbjuder; en nyutkommen bok av professor Edzard Ernst betygsätter 150 olika metoder, så gott som alla utan bevisad nytta. Det som läkare egentligen borde lära sig av alternativterapeuterna är bemötande, hur man ger hopp och hur man kan maximera den placeboeffekt som ingår även i skolmedicinens terapier.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Ämnen i artikeln:

LäkareMiljöpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev