Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Kopparspiralen är inte roten till allt ont

Det finns gott om orsaker att må dåligt som kvinna. Diskriminering. Dubbelarbete. Ansvar för barn vars förskola och skola sviktar alltmer. Ansvar för föräldrar vars äldrevård sviktar alltmer. Övergrepp, you too? Dåliga relationer. Psykiatriska sjukdomar och tillstånd. Men det finns också kvinnor som uppger att det i själva verket är deras preventivmedel som får dem att må dåligt.

Publicerad: 22 februari 2018, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

De senaste åren har en allt större skepsis vuxit fram mot framför allt kopparspiralen. Illamående, ångestattacker, stress och tappad livslust, kraftig PMS, irritation, huvudvärk, svampinfektioner, hudutslag, magbesvär, tryck över bröstet, yrsel och panikattacker är några av de tillstånd som på webbforum relateras till kopparspiralen.

Användarna själva befarar att symptomen beror på kopparförgiftning och jämför med att slå in kopparspik i träd för att döda trädet. Att träd dör av kopparspik tycks förvisso inte riktigt stämma, men tanken på den egna kroppen som ett döende träd skulle absolut kunna ge mig personligen både ångest och tryck över bröstet.

Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, rapporterar å sin sida att den frisatta kopparmängden från kopparspiralen är omkring 1-3 procent av det dagliga intaget i mat och dryck. “Metallen koppar är i det närmaste atoxisk” uppger Giftinformationscentralen. Läkemedelsverket skriver i en nyss publicerad rapport att de allmänna symptomen inte kan kopplas till kopparspiralen.

Rapporten har rört upp starka känslor bland de som upplever att de mått dåligt av spiralen. Men, tvärtom kan dessa nu stryka spiralen från listan på tänkbara orsaker, och i stället få hjälp att utreda vidare vad besvären beror på. Det skulle till exempel kunna röra sig om depression som förblivit obehandlad eftersom den drabbade misstagit symptomen för biverkningar av spiralen.

Kanske ser vi i motståndet mot kopparspiral resultatet av en ohelig allians mellan abortmotståndare och kvinnor som mår allmänt dåligt? Kopparspiralen kan nämligen användas som ett akut preventivmedel efter oskyddat samlag och ger därefter fem års skydd mot graviditet. Det finns dessutom en farhåga att med kopparspiral kan ägg befruktas, men sedan stötas ut, vilket vore ekvivalent med mord med abortmotståndarnas logik. Detta är också bakgrunden till varför den abortvägrande barnmorskan som driver frågan om samvetsfrihet också vägrar sätta in spiraler.

Det kan vara skönt att skylla på något som går att kontrollera och åtgärda när man mår skit. Det är enklare att välja bort spiral eller p-piller än ta strid för lika lön, göra slut med partnern eller anmäla övergreppet vars minne plågat en sedan sju år tillbaka.

Det är inte heller konstigt att ingrepp och läkemedel för kvinnor möts av stark skepsis. Våra kroppar och underliv har varit och är ständigt utsatta för angrepp. Psykisk sjukdom hos kvinnor ansågs för inte särskilt länge sedan springa ur det kvinnliga, benämndes hysteri efter det grekiska ordet för livmoder, och botades genom att livmodern opererades bort. Klitoris betraktas i delar av världen som ett manligt organ och WHO räknar med att 200 miljoner flickor och kvinnor är könsstympade. Tvångssteriliseringar avskaffades tämligen sent i historien.

Samtidigt är graviditet och förlossning det farligaste en kvinna kan göra. Det är inte konstigt med skepsis, men det är idiotiskt att låta sig förblindas av misstro särskilt om den underblåses av abortmotståndare. Visst vore det fantastiskt med ännu fler preventivmedel att välja mellan, men de vi har nu är inte så tokiga.

Sista utvägen är avhållsamhet från befruktande sex. Eller kanske skulle kvinnor bli gladare av mer samkönat sex, eller mer tvåkönat sex som inte avslutas med sädesuttömning i vagina? Det är värt ett försök. Dåligt sexliv kan vara nog så förgiftande.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev