fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kommunerna som visar vägen till framtiden

Vilken kommun är bäst för dig? Den frågan kan ingen annan besvara än du själv. Ändå genomförs hela tiden rankningar över vilka kommuner som är ”bäst” att bo i. Mitt i detta gytter av rankningar sticker Dagens Samhälle ut hakan och säger: Varsågod, det HÄR är Sveriges Superkommuner 2015.

Publicerad: 21 maj 2015, 11:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KommunerTillväxtEkonomisk politik

Bäst är väl där man känner sig hemma och trivs med livet. Platsen där hjärtat finner vänskap, kärlek och där ens barn växer upp och mår fint. Och att man har ett jobb att gå till, förstås.

Men om din livspassion är fiske i fjällnära vatten, långt från urbaniseringens surr, är Stockholm, Malmö och Göteborg inget vidare. Inte heller är Hällefors, Åsele och Flen perfekta tummelplatser för de världsförbättrare som hänger på Södermalms kaféer och krogar.

Det går att leva i hela landet. Vad som är sann livskvalitet är dock upp till var och en att bestämma.

Ändå genomförs det hela tiden rankningar över vilka kommuner som är ”bäst” att bo i, har tjusigast näringslivsklimat, är smartast på IT, betalar högsta lärarlönerna – ja, listan kan göras rätt lång. ­Ibland kan det kännas lite tjatigt med alla dessa bästa, mittemellan och sämsta kommuner, eller hur?

Mitt i allt detta gytter av rankningar sticker Dagens Samhälle ut hakan och säger: Varsågod, det här är Sveriges Superkommuner 2015 (mer om de nio nominerade i Norrland, Svealand och Götaland finns här). Då måste man ställa sig frågan vad det är för speciellt med just vårt bidrag, som vi tagit fram i samarbete med konsultföretaget WSP?

Vad Dagens Samhälle väljer att lyfta fram är kommuner som är positionerade för det nya, digitaliserade kunskapssamhället. Dit unga människor vill flytta och bli en del av det ständigt pågående mänskliga lyft som uppnås genom upplysning, frihet, kreativitet, entreprenörskap, konkurrens, fred – och tillväxt.

FÖLJ LIVE: Stora Samhällsgalan inleds med digert intervjuprogram

Platser där individuella drömmar och gemensam nytta kan samsas. Vill man hitta de främsta är grundtipset: följ pengaströmmarna. Likt fjällbäckarna söker sig kapitalet till de friaste haven. Pengarnas rörelse avslöjar människans framtidstro (eller brist på).

■ Var investerar ungdomar i bra utbildning? 
■ Var är sysselsättningen hög och arbetsinkomsterna goda? 
■ Var finns det många jobb att välja på? 
■ I vilka kommuner är företagsklimatet gott? 
■ Och vilka kommuner har råd att sköta ekonomin klanderfritt?

Vi söker efter tydliga tecken på växtkraft. Inget flum. Somliga har fått för sig att Sverige blir bättre med krympande resurser. Idén om nolltillväxt har alltid varit fel till hundra procent. Det som inte växer stagnerar och dör. Tillväxt är bra för människa och natur. Utan tillväxt blir vi bara fattiga.

Hittills har ingen visat att det går att utveckla ett avancerat välfärdsland utan ekonomisk tillväxt. Inte heller att det går att långsiktigt ta hand om människor som drabbas när de ohejdbara förändringsvindarna blåser omkull omoderna och olönsamma strukturer.

Den som redan bor i eller vill flytta till en Superkommun kan känna sig trygg inför framtiden, tror vi. Den 28 maj firar vi Norrlands, Svealands och Götalands Superkommuner på Stora Samhällsgalan på Berns i Stockholm. Och jag kan berätta att det finns gott om framtida kandidater till detta Dagens Samhälles nya och allra finaste pris.

Till slut, ett rejält grattis till Kiruna, Luleå, Umeå, Sundbyberg, Solna, Danderyd, Lomma, Härryda och Mölndal!

LÄS ÄVEN: De kan bli Årets superkommun

Utan tillväxt blir vi bara fattiga. Hittills har ingen visat att det går att utveckla ett avancerat välfärdsland utan ekonomisk tillväxt.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev