Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kommuner under press vill starta egna byggbolag

Bristen på bostäder har lett till att flera större kommuner, som Malmö, undersöker möjligheterna att starta nya kommunala byggbolag i syfte att producera billiga hyresrätter. Det önskas på en del håll att vi återfår en mer social bostadspolitik, vilket försvann på 1990-talet. Begrepp som ”social housing”, tillfälliga bygglov för färdiga bostadsmoduler och andra enklare ”etableringsboenden” är i svang.

Publicerad: 12 februari 2015, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeUngdomarFlyktingmottagandeBostadsbristenMigration

Med tanke på att asylflyktingar och deras anhöriga snabbt behöver tak över huvudet, liksom ungdomar som tvingats bo kvar hemma alltför länge, är kommunernas ambitioner begripliga och vällovliga. Utbudet och byggandet av (billiga) bostäder ökar inte alls i takt med befolkningen.

Dessa ambitioner är ingen lätt matematik. De kommunala bolagen har inte kvar den särställning som fanns förr. När den så kallade ”allbolagen” infördes 2010 försvann den sociala dimensionen helt. Kommunala bolag måste enligt lag och EU underkastas affärsmässiga principer och det är förbjudet att subventionera hyrorna via sänkta lönsamhetskrav.

Man får anta att kommuner som själva vill minska bostadsbristen tänker följa byggnormer och regler på marknaden, samt anlita arbetskraft och underleverantörer som tillämpar svenska löner och följer kollektivavtal. Hur kommunala byggbolag, i brist på rationella strukturer och stordriftsfördelar, ska kunna bygga billigare än privata bolag är en utmaning som heter duga.

Om kommunala bolag, genom ändrad lagstiftning som EU accepterar, skulle få undantag från praxis på byggmarknaden kommer de privata byggbolagen att kräva samma villkor. Då kvarstår frågan om kommunala bolag kan bygga billigare än Skanska, NCC och Peab (tre börsnoterade jättar som omsätter 100 miljarder kronor på offentliga uppdrag eller lika mycket som alla privata välfärdsbolag tillsammans).

Teknikkonsulten WSP har nyligen tillsammans med Stockholms Handelskammare och byggkoncernen Veidekke utrett varför det byggs för lite lägenheter i Stockholm. I en uppmärksammad analys i Dagens Samhälle nr 43/2014 visade WSP att huvudproblemet inte är utbudet utan att de inflyttade hushållens efterfrågan är för svag. Befolkningen ökar nämligen främst genom migranter med små inkomster.

När staten slutade subventionera bostadsbyggandet överfördes ansvaret till de enskilda hushållen. Men ungdomar och migranter har sällan råd att betala nyproduktionens hyror eller köpa bostadsrätter. Och ”billiga hyresrätter” finns inte längre. ”Billigt” kräver en återgång till kraftiga skattesubventioner. Huruvida kommunala byggbolag är lösningen på bostadskrisen återstår att se.

Ungdomar och migr­anter har sällan råd att betala för nyproduktion. Och billiga hyresrätter finns inte längre. Huruvida kommunala byggbolag är svaret på bostadskrisen återstår att se.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev