Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kommuner ska inte driva energipolitik

Trots fiaskon och mindre lyckade satsningar så tycks kommunpolitikerna inte lära sig. I Sverige är det slöseri med dyrbara resurser att producera el med sol och vind. Det måste både kommunal- och rikspolitiker börja inse.

Publicerad: 28 maj 2014, 05:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Energipolitik

I den rådande klimatpaniken vill även kommunalpolitiker dra sitt strå till stacken. Fast man gör naturligtvis undantag från de idrottsarenor där man värmer upp så att man kan spela fotboll på vintern och kyler ner så att man kan spela bandy eller åka skidor på sommaren. I dessa sammanhang talas aldrig om vikten av att använda energin på ett vettigt sätt. Ibland kan man tro att där idrotten går in går vettet ut.

Men det gäller även när kommuner ska vara miljövänliga.

Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå fick betala dyrt för en i alla avseenden misslyckad satsning på att göra etanol av skogsråvara. Västernorrland skulle bli självförsörjande på motorbränsle till 2015, utlovades det. Att tekniken var oprövad och att det krävde 15 miljarder (minst) i investeringar, plus utbyte av bilparken, spelade ingen roll.

När man utvärderade etanolen så visade det sig att det gick åt mer olja för att producera etanolen än vad etanolen kunde ersätta som bränsle. Hela satsningen var Ebberöds Bank både ekonomiskt och ekologiskt. Att man därtill berövade stora delar av glesbygden deras livsviktiga bensinmackar, genom att kräva investeringar i etanolpumpar som mackarna inte kunde bära, gjorde inte saken bättre.

Har detta fiasko möjligen gjort att de berörda politikerna har lärt sig en läxa, att man nu tänker efter före och tar reda på hur energisystemet fungerar innan man ger sig på nya energipolitiska satsningar med skattebetalarnas pengar.

Tyvärr inte.

Nu är det vindkraft och elbilar som gäller.

En del kommuner köper in elbilar till mycket höga kostnader för att prova hur de fungerar. Varför ska svenska kommuner subventionera bilindustrins utvecklingskostnader för elbilar? Och hittills har inga elbilsprov mig veterligen utfallit till belåtenhet.

Det senaste är att använda skattemedel för att subventionera laddningsstationer som får sin energi från solceller. Varför då? Är det någon som tror att man kan köra bil på solcellsel i december i Sverige? Det får nog bli väldigt korta resor.

Men den stora satsningen är vindkraftverk. Det är till och med officiell svensk rikspolitik.

Det spelar ingen roll hur många gånger man förklarar att vindkraftverk är till mycket liten, om ens någon, nytta i det svenska energisystemet. Jag vill påstå att vindkraftsatsningen är kontraproduktiv och förstör den miljö som man säger sig vilja rädda med vindkraften.

Varken i riks- eller kommunalpolitik tycks man kunna skilja på energi och effekt. Men så här är det:

Sverige har gott om elenergi. Däremot har landet en mycket liten marginal när det gäller eleffekt. Problemet är nämligen att el inte kan lagras på ett ekonomiskt sätt, utan produktion och konsumtion måste alltid vara i balans.

Sverige har därför byggt ett elsystem som precis klarar de krav som ställs när det är som mörkast och kallast, samtidigt som industrin går för fullt. Elsystemet är dimensionerat för att klara elförsörjningen även den kallaste Lucianatt, då man behöver som mest effekt.

Resten av året har Sverige ett elsystem med överkapacitet. På sommaren kan Sverige försörjas enbart med vattenkraft.

Att bygga elproduktion som inte kan användas för att klara topparna i elförbrukningen, utan enbart ökar på den överkapacitet som redan är inbyggd i systemet, är ren resurs- och miljöförstöring.

Därmed inte sagt att vind- och solenergi är värdelöst. Vindkraftverk är säkert utmärkta där det finns pålitliga passadvindar att utnyttja. Solenergi ger värdefulla bidrag i varma trakter, där förbrukningstopparna orsakas av luftkonditionering och där energikonsumtionen samvarierar med solstrålningen.

Men i Sverige är det slöseri med dyrbara resurser att producera el med sol och vind.

Det måste både kommunal- och rikspolitiker börja inse.

Ibland kan man tro att där idrotten går in går vettet ut.

Per Ahlström, Författare och debattör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Energipolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev